Читај ми!

Онтарио: Поново ради фризер!

"После четири месеца које смо провели "закључани" због ковида-19 у Онтарију, последњег дана фебруара, мој супруг је, уместо "Поново ради биоскоп!", повикао "Поново ради фризер!" и готово еуфорично заказао себи шишање, а мени у суседном салону – педикир и маникир", каже за наш портал с нескривеним олакшањем Марина Булатовић из Онтарија (Канада).

У Канади су у највећој кризи управо неесенцијални бизниси тј. услуге: салони за масажу, спа центри, фризери, маникири/педикири, фитнес клубови, биоскопи, позоришта, ресторани, забавни центри и транспорт.

Мали бизниси који имају пет до двадесет запослених највише су погођени "закључавањем", а њих 40% затражило је помоћ и интервенцију државе. Економски стручњаци предвиђају да се један од десет бизниса никада неће опоравити тј. да ће банкротирати.

Пандемијом КОВИД-19 најмање су погођени бизниси са 500 или више запослених и само њих 14% је тражило помоћ државе. Међу њима су Geox Canada, Ann Taylor, популарни Cirque du Soleil Canada, Aldo, као и Marche ресторани који држе и ланац Movenpick Cafe.

Али у овим тешким временима, има и изузетака - компанија које су оствариле енормно велике профите "захваљујући" управо корони.

Биоскопи у Канади су затворени од 16. марта 2020. до данас, па се 20. јубиларни Фестивал српског филма у Торонту организовао онлајн од 17. до 27. децембра прошле године.

Чувени GO Transit (јавни превоз) саобраћа без много путника, али редовно и на време; а летови Air Canada ка Европи су од почетка пандемије полу-празни, па путници из економске класе могу да спавају на четири седишта сањарећи да су у бизнис класи.

 Мали осврт на канадске медије

У јеку пандемије на Радио 680 NEWS су јавили: максимална казна за оне који не поштују КОВИД карантин од 14 дана, када се из иностранства врате у Канаду, износи 3 године затвора или 1 милион долара.

CTV News 23. фебруара 2021. непосредно пре делимичног "откључавања" Онтарија емитује изјаву врхунске канадске лекарке Терезе Там (Theresa Tam) која није могла да предвиди временски оквир за поновно отварање Канаде, рекавши да треба ипак да се припремимо за "најгори могући сценарио КОВИД-19". За ову изјаву докторка је добила само 326 лајкова и 3.200 дислајкова, а CTV News је (демократски) искључио могућност коментарисања овог видеа.

Фото: Лазар Петровић и Будислав Булатовић

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара