Читај ми!

Одржана четврта седница скупштинског Одбора за дијаспору

На седници Одбора за дијаспору и Србе у региону, одржаној 18. фебруара 2021. године, говорило се о стању српске заједнице у Републици Хрватској, са посебним освртом на последице изазване земљотресом и значај помоћи Републике Србије у санирању последица.

Председника Одбора Милимир Вујадиновић рекао је да смо сведоци да се у последњим годинама и месецима наше друштво, али и друштва у свету, суочава са природним катастрофама и друштвеним и економским проблемима. У прилог томе подсетио је на поплаве, земљотресе, мигрантску кризу, пандемију и нагласио да се мало који председник државе сусрео са таквим тешкоћама са каквим се сусрео председник Републике Србије Александар Вучић, али и да је из свих тих проблема Србија изашла као победник. Он је нагласио да је Србија несебично помагала и другим земљама, о чему сведочи донирање вакцина против Корона вируса Северној Македонији, Црној Гори, а вакцинисани су медицински радници из Републике Српске и Босне и Херцеговине.

„Тиме показујемо да смо праве комшије и да не мислимо само на себе када је најтеже. Србија је била једна од највећих донатора након земљотреса у Хрватској. Пружањем материјалне и нематеријалне помоћи Србија доказује да се залаже за политику солидарности и гајења пријатељских односа", нагласио је Вујадиновић.

Присутнима се обратила чланица Хрватског сабора и потпредседница Српског народног већа Драгана Јецков, која је истакла да се Банији која је разорена ратом, расељена, обухваћена епидемијом и на крају разорена земљотресом пружа прилика да се потпуно ревитализује у најширем смислу и економском и инфраструктуралном и социјалном и демографском.

„Ту највећи део посла треба урадити у оквирима Републике Хрватске, али оно што се не сме заборавити је чињеница да је прва и најзначајнија помоћ дошла из Републике Србије, те се јавно захваљујем председнику Републике Србије Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић и свима који су имали прилику да дају свој допринос. Помоћ није само материјалне природе, она је испружена рука српској заједници у Хрватској", рекла је Јецков.

Главни кординатор у акцији Српског народног већа „Банија је наша кућа" Јелена Несторовић, истакла је да су губици након земљотреса огромни, погинуло је много људи, а нека села су сравњена са земљом.

„Банија је остала без воде, без путева, то је посао који ће трајати и није одговорност Србије, али допринос Србије јача Србе у Хрватској", истакла је Несторовић.

Протојереј Саша Мићовић говорио је о жртвама земљотреса и колико је био разочаран сваки пут када је био питан које националности су жртве.

„Земљотрес не бира ни веру, ни националност, он разара све пред собом. Све се може поправити и надокнадити, људске жртве су ненадокнадиве", рекао је протојереј. Он је нагласио да је Банија остала пуста, без људи, а након земљотреса Петрињска парохија је остала без иједне цркве.

У име српске заједнице из Републике Хрватске члановима Одбора обратио се председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић. Он је рекао да су мештани Баније по ко зна који пут остали без ичега, а Србија је прва прискочила у помоћ и то не само српској заједници, већ свим грађанима Хрватске без обзира на националност.

„Милион евра помоћи које је Србија упутила Влади Републике Хрватске намењено је свим страдалницима земљотреса. Србија се поново показала као лидер у региону, а председник Вучић као неко ко хоће да гради добросуседске односе", рекао је Јеремић, нагласивши да је помоћ Србије континуирана и да се у протеклих пар година повећала за 300 одсто.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић истакао је да је неопходна економска основа да би једна држава могла да покаже солидарност.

„Одговорна политика Владе Републике Србије и њеног председника Александра Вучића доприноси томе да Србија може одговорно да се понаша у тренуцима када је суседима потребна помоћ", рекао је градоначелник. Он је нагласио да је потребно дефинисати шта је нашим сународницима потребно и одржати континуитет пружања подршке и помоћи, чиме ћемо показати да бринемо једни о другима и да смо један народ.

Окупљенима се обратио и директор Фонд за избеглa, расељенa лицa и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, представник Привредне коморе Србије Ђорђе Андрић, чланови Одбора проф. др Љубиша Стојмировић, Милорад Линта и Сања Лакић.

На крају седнице, председник Одбора је прочитао молбу директора Српске куће у Подгорици Емила Лабудовића, којој се и лично придружио, са апелом да филм „Дара из Јасеновца" који ће премијерно бити приказан 20. фебруaра 2021. године буде видљив и гледаоцима Радио телевизије Србије у Црној Гори.

Седници је председавао председник Одбора Милимир Вујадиновић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова: Александар Чотрић, Слободан Алавања, Горан Милић, Стефан Србљановић, Сања Лакић, Младен Бошковић, Јанко Лангура, Милан Илић, Миодраг Линта, Александар Марковић, Радован Тврдишић, Хаџи Милорад Стошић, Јустина Пупин Кошћал и проф. др Љубиша Стојмировић.