Читај ми!

Други Видовдански самит српске дијаспоре у Америци

Други "Видовдански самит српске дијаспоре - у Хоризонт 2050" одржан је преко интернета у организацији Америчко-српске асоцијације за просперитет (АСАП).

Представници српских организација, друштава и истакнути појединци из САД, окупили су се како би дискутовали о изазовима са којима се суочавају у време пандемије ковида-19 и да испитају могућности како би српска дијаспора постала уједињенија и успешнија у 21. веку. Главна идеја самита је да се изгради и унапреди сарадњу између српских организација, друштава и истакнутих појединаца у САД-у и матици.

Преставници српских организација и друштава известили су присутне о својим активностима и будућим плановима. На самиту су били присутни представници Српског народног савеза, Канцеларије Републике Српске за сарадњу, трговину и инвестиције, Српско-америчка конференција лидерства, Српско-америчка фондација за Косово, Културни центар Растко као и Алекс Мачески, почасни конзул амбасаде Републике Србије и други уважени гости.

Догађај је отворен минутом ћутања за Милана Лончара (25) који је убијен на улицама Филаделфије док је шетао пса 13. јануара 2021. године. Марина Швабић, председница Америчко-српске асоцијације за просперитет, нагласила је да је овај догађај маратон, а не спринт у налажењу платформе која ће ујединити српску дијаспору: „Уколико се не ујединимо и не сарађујемо, бићемо превладани, асимилирани као народ и нестати."

Главни гост на самиту је био Њ.Е. Марко Ђурић, нови амбасадор Републике Србије у САД-у. Он је истакао да су односи између Србије и САД-а испреплетани са српским виталним приоритетима као што је „подупирање стабилности и независности, унапређење економског развоја, чување демографске базе која је ослабљена у 20. веку и чување културе и традиције."

Према његовим речима, приоритети српске амбасаде у Вашингтону су изградња новог присуства са новом америчком администрацијом; завршавање нове српске амбасаде у Вашингтону у наредних 18 месеци; проширење српских дипломатских и конзуларних активности у САД-у отварањем новог конзуларног представништва поред већ постојићих у Њујорку и Чикагу. Влада Републике Србије је први пут после тридесет година донела одлуку о отварању представништва за трговину у свету укључујући и САД. Њ.Е. Ђурић је навео да предлог локације за ово представништво је Сан Франциско због близине великих технолошких компанија и силиконске долине. Према њему, економска размена између САД-а и Србије није на задовољавајућем нивоу. Она је износила 832 милиона долара прошле године што је испод могућности обе земље. Америчке инвестиције у Србији су око 4.5 милијарди долара што је испод немачких, италијанских и кинеских инвестиција.

Јасмина Тодоровић Буланже, председавајућа Међународног православног хришћанског доброчинства, упознала је присутне о свом српском наслеђу и делатности организације којој председава. Ђорђе Поповић је представио Српско-америчку фондацију за Косово и помоћи која је упућена нашем народу на Косову и Метохији. Марија Глушћевић-Драганић, председница културног центра „Растко," известила је о активностима центра и могућности учења српског језика за српску дијаспору преко интернета у школи „Сава."

Обрад Кесић, директор Канцеларије Републике Српске за сарадњу, трговину и инвестиције, је говорио о могућој спољној политици нове америчке администрације. Према њему, постоји сагласност између републиканаца и демократа да ће се више посветити унутрашњим проблемима него спољној политици. Приоритет нове администрације ће бити обнављање савезништва са Европском Унијом, НАТО-м и азијским земљама; враћање САД у споразуме који су напуштени за време администрације председника Трампа као што је Париски споразум о климатским променама и нуклеарни споразум са Ираном. Нова администрација ће имати више антагонистички приступ према Русији и мекши приступ према Кини. Према Кесићу, постоји једна врста опасности за Београд и Бања Луку због перцепиције које су створене у јавности. Српска подршка републиканцима у САД и матици се може протумачити да су резултати америчких избора пораз за Србе. Ако се прихвати ова перцепција, она може имати утицаја на особе које доносе важне одлуке. Они који доносе одлуке у Београду и Бања Луци морају знати да су перцепције једно, а стварност нешто друго. Обе америчке партије су сагласне са отварањем регионалне канцеларије америчке међународне развојне финансијске корпорације (ДиЕфСи) у Београду.

Самит српске дијаспоре у САД-у се одржава пар пута годишње како би се више подстицала сарадња унутар српске дијаспоре и установила визија и план за будуће генерације у наредних тридесет година.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи