Читај ми!

Тринаесторо Костовића коначно добилo ново купатило

Хуманитарна организација СПОЈИ из Инзбрука (Аустрија) помогла је да се реновира купатило у породичној кући тринаесточлане породице Костовић у Новом Пазару.

Породицу Костовић из села Љуљац код Новог Пазара чине: деда Момир (84), баба Гаврила (85), отац Драги (58), мајка Радованка (55) и деца Милош (25), Миљан (14), Тања (13), Иван (12), Данилo (7), Лука (6), Анђела (4) и Кристијан (2), као и друга баба, Радованкина мајка која се после смрти мужа доселила код њих пре пар месеци.

Нико није запослен. Живе од 70 евра дечјег додатка и 180 евра пензије месечно. Баве се пољопривредом за своје потребе, сеју пшеницу, а кад има посла, косе 3-4 хектара детелине или помажу у суседном месту у сечи дрва за коју добијају 20 евра дневно. Имају две краве, пет свиња, неколико прасића, козу и нешто живине, а скоро су набавили неколико оваца које су се ојагњиле.

Кућа и двориште су им били у лошем стању, али им је организација „Срби за Србе" током 2020. обезбедила изолацију за кућу и комплетну нову столарију, као и дренажу и бетонску стазу око куће, што је већ знатно побољшало стање њихове куће.

Након прве посете овој породици (јануар 2020.) хуманитарна организација СПОЈИ одлучила је да им реновира купатило које је било у јако лошем стању, као и да мајци Радованки олакшају кућне послове куповином машине за прање судова.

Већи део финансијских средстава прикупили су крајем маја 2020. за само неколико дана, уз помоћ преко 40 донатора широм света, док су остатак који је био потребан покрили из свог Фонда за помоћ угроженим породицама у Србији.

У том периоду је скоро цела Европа била затворена због пандемије вируса ковид-19 што је умногоме отежавало организацију и спровођење ове акције у дело. У сталном контакту са оцем Слободаном Ђорићем и пријатељима из Новог Пазара покушавали су да нађу мајсторе који би изводили радове у купатилу Костовића. Међутим, сви су били заузети.

Али, почетком децембра 2020. јавили су се водоинсталатер Мирољуб Плавшић и керамичар Радоица Раковић, који су посведочили да знају честиту и добру породицу Костовић и да ће издвојити времена и завршити посао.

Пријатељи из салона керамике Пајић из Шетоња крај Петровца на Млави, донирали су материјал у вредности од 312 евра. Радови су почели средином децембра, када су чланови СПОЈИ из огранка у Србији одвезли материјал у Љуљац.

Неколико дана пред посету Костовићима, а током Божићних празника, јавили су се људи доброг срца из Петровца на Млави и околних места, који су донирали играчке, одећу и обућу за мале Костовиће, а пред сам полазак купљена је и машину за прање судова.

Укупна вредност помоћи износи 2.113,49 евра, док су трошкови пута, слаткиша и других трошкова износила 115,57 евра.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво