Читај ми!

Мики Манојловић награду "Eastern Star" прима 21. јануара

Српски глумац Предраг Мики Манојловић примиће награду "Eastern Star 2021" (Источна звезда) 21. јануара, на отварању 32. Филмског фестивала у Трсту, који се одржава онлајн на платформи "MYMovies", када ће бити приказан и филм "Underground" (1995) Емира Кустурице.

Та награда је основана са циљем да истакне личност у свету кинематографије чија је каријера изградила мостове између Истока и Запада, а претходни лауреати су били и глумице Моника Белучи, Ирен ЖŽакоб, Касиа Смутниак, глумац Раде ШŠербедžија, македонски редитељ Милко Манчевски и други.

Након претходних издања посвећених Берлинском зиду и поновном уједињењу Немачке, филм Undergorund који је освојио Златну палму у Кану 1995. године, јоš један је корак ка сталној теžжњи фестивала да задржžи сећање на најважžније тренутке средњоисточне Европе, где историја žживи кроз биоскоп.

Овај фокус на тридесету годишšњицу балканског рата (1991/2021) је пројекат који је настајао годинама“, објашšњавају уметнички директори Трст фестивала Фабрицио Гросоли и Николета Ромео.

„Пандемија нас је натерала да је одлоžжимо, јер многи филмови које žжелимо да прикажžемо постоје само на филмској траци 35 мм, šто је немогуће приказати у онлајн формату”, објаснили су Гросоли и Ромео.

“Зато смо одложžили догађај, за који се надамо се да ће бити заказан за пролеће 2021. године, јер нам се чинило прикладним да се тако важžној годиšшњици пруžжи тренутак који је подједнако ваžжан за њено отварање. Избор би, према томе, могао пасти само на култни филм “Undergorund”, надреална, анархична басна која 'измишšља' распад Југославије у Кустуричином револуционарном стилу“, навели су уметнички директори.

Обоје су изразили велико задовољство шšто ће уручити награду “Eastern Star 2021” незаборавном протагонисту овог филма Предрагу Микију Манојловићу, који је освојио ту престиžно признање захваљујући сарадњи са Кустурицом на вишšе филмова, осим “Undergorund” и “Отац на служžбеном путу”, “Завет”, “Црна мачка, бели мачор” и последњи “На млечном путу” (2017).

Они су истакли да Манојловић одавно надмашšује границе Југославије, радећи са редитељима као šто су Франсоа Озон (“Љубитељи злочина”), Ђулијано Монталдо (“Демони Санкт Петербурга”) или Сем Гарбарски (“Ирина Палм”, šто му је донело номинацију за Европску филмску награду у Берлину).

Манојловић ће награду примити овог четвртка, 21. јануара током церемоније отварања Фестивала која ће се емитовати путем интернета, а фестивал у Трсту ће трајати до 30. јануара.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво