Читај ми!

Алексов: Србе у Мађарској сачували вера и језик

Кључ опстанка српске заједнице у Мађарској била је веза, као и код свих српских заједница широм света, са Српском православном црквом која је била њихова главна спона са матицом, њиховим пореклом, културом, језиком и традицијом.

Говорећи у свом новогодишњем интервјуу за портал „Варош ТВ" представник српске заједнице у Парламенту Мађарске Љубомир Алексов је нагласио да Срби у тој земљи свој опстанак као самосвојан народ дугују пре свега својој православној вери и свом језику.

Морамо да се трудимо да будемо активни чланови наших црквених заједница али и да оснажујемо и проширујемо наше образовање на српском језику, почевши од предшколских установа па до оног највишег нивоа, рекао је Алексов нагласивши да би постојеће српске школе у Будимпешти, Сегедину, Десци, Ловри и Батањи требало да постану нека врста окружних школа јер је постојећа пракса са увођењем школских аутобуса показала да се повећава интерес за све нивое образовања.

Подсећајући да је у протеклој години мађарски парламент, уз поштовање мера безбедности због пандемије корона вируса, радио уобичајеном динамиком и да је донео и низ закона, Алексов је истакао да су међу тим законима и они који се односе на побољшање и унапређење положаја мањина, у чему је свој допринос дао и сам парламентарни Одбор за националне мањине Мађарске, чији је он подпредседник. Тако је према модификованом Народносном закону омогућено да некретнине пређу у власништво мањинских самоуправа.

У парламенту смо се такође изборили да се добијена финансијска средства, која се нису могла утрошити на разне културне активности, због постојеће корона пандемије, преусмере у разне инвестиције, рекао је Алексов прецизирајући да се на тај начин обновила и започела изградња за српску заједницу важних објеката, као што су школе и културне установе.

Мађарска држава је у последњих шест-седам година за шест и по пута повећала финансирање мањинских активности тако да смо и ми Срби успели да обновимо много својих некретнина, рекао је Алексов наводећи да се највећи део средстава утрошио у пољу „црквених инвестиција", међу којима обнова Музеја Српске православне цркве у Сент Андреји, као и обнова још неких цркава и храмова.

Било је инвестиција и у пољу световних институција, првенствено оних који се тичу школа, као што су изградња нове школе у Ловри, обнова и проширење школске зграде у Сегедину, а посебно је важно рећи да је Влада Мађарске доделила скоро пола милијарди форинти за обнову и уређивање зграде на Тргу ружа, навео је Алексов наглашавајући да се „по томе види колико мађарска држава веома озбиљно схвата своје обавезе према мањинама".

Истичући да су данас Срби у Мађарској у веома добром положају и да од државе добијају озбиљна средства за свој рад Алексов поручује и да су за ову, 2021. годину обезбеђена средства за даљни наставак активности мањинских заједница и да остаје на самим самоуправама како ће тај новац користити.

Треба да оптимистички гледамо на будућнопст и да се надамо да нас пандемија у овој години неће спречити да наставимо са нашим успешним радом, закључио је Љубомир Алексов.

Цео интервју са Љубомиром Алексовим погледајте у видео прилогу.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво