Читај ми!

Срби из Црне Горе траже повратак амбасадора Србије Божовића

Српски национални савјет Црне Горе званично затражио од Министарства вањских послова те земље да поништи одлуку о ускраћивању гостопримства и проглашавања амбасадора Републике Србије Владимира Божовића за персону нон-грата у Црној Гори.

У Саопштењу за јавност Српског националног савјета (СНС) Црне Горе, које је потписао председник те организације др Момчило Вуксановић, каже се да је Министарство вањских послова (МВП) своју одлуку, донешену само неколико дана пре формирања нове црногорске владе, није донело из објективних разлога него као вид провокације према формирању нове владе Црне Горе, према Србији и српском народу у Црној Гори.

Појашњавајући да је та одлука одлазећег министра спољних послова Црне Горе донешена због тобожњег мешања амбасадора Божовића у унутрашње ствари Црне Горе, односно његове изјаве да је проглашавање Подгоричке скупштине из 1918. године, био слободан израз народне воље за уједињењем са братском Србијом, у саопштењу се истиче да „свако може имати свој лични став и однос према истини" па тако и амбасадор Божовић и да то није спорно.

Реаговање реципрочним мерама Републике Србије на овакву одлуку МВП Црне Горе је било сасвим оправдано и у складу са дипломатском праксом, тиме што је Србија отказала гостопримство црногорском амбасадору у Београду Тарзану Милошевићу, каже се у саопштењу и додаје да је Србија ту своју одлуку о ускраћивању гостопримства амбасадора Црне Горе у Србији повукла зарад бољих добросуседских односа.

Упозоравајући да је готово сигурно да Србија неће тражити агреман са неком новом личношћу за свог амбасадора у Црној Гори, у саопштењу се закључује да нова влада Црне Горе треба да поништи ову недобронамерну одлуку бившег министра спољних послова о ускраћивања гостопримства амбасадору Божовићу и коначно почне реализовати политику братских и добросуседских односа.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво