Читај ми!

Да смо живи и здрави, срећна Српска нова година!

У поноћ нам стиже Нова година по јулијанском календару. Српска нова година дочекивана је уз ватромет и концерте како у Србији, тако и у расејању. Ове године, због пандемије, дочекаће се у кругу породице.

Нову годину вечерас дочекују Српска, Руска, Грузијска, Украјинска и Јерменска православна црква и Света Гора. Увече је у црквама празнично бдење, молебан који се служи на крају сваке године, којим се верници захваљују Богу на свему што им је подарио и моле за добро у наредној години.

Јулијанска нова година у нашем народу се назива и Српска нова година, али и Мали Божић, јер се на тај дан завршавају божићне свечаности. У домовима је у сусрет празнику породица на окупу. Трпеза је богата, уз неизоставну празничну печеницу.

Српска православна црква 1. јануара по јулијанском календару слави спомен у част Исуса Христа и Светог Василија, одакле и назив за Јулијанску нову годину - Василица.

Уобичајено је да се верници од Василице до Богојављења поздрављају са свесрдним поздравом "Христос се роди!". На добробит и радост свих који славе. Посебно оних који о Малом Божићу почетак јулијанске године величају и празновањем крсне славе, свог породичног заштитника Светог Василија.