Читај ми!

Др Цмиљановић у Swiss Rocket-у лансира вакцину против ковида 19

Владимир Цмиљановић, признати научник у Швајцарској, заједно са својим колегама у Swiss Rocket фармацеутској компанији ради на револуционарном проналску вакцине против ковида 19. Родом из Крагујевца, одрастао у породици хемичара чију ће традицију наставити заједно са сестром Наташом, један је од првих који након бомбардовања Србије креће на Запад. На тај пут га није подстакла хемија већ спорт, тачније рукомет који је, поред хемије, био заступљен у његовој породици.

Због рукомета иде најпре у Немачку, потом у Швајцарску. И данас игра рукомет, али са пријатељима. Владимир Цмиљановић се дефинитивно посветио хемији и у Швајцарској важи за иновативног научника који у својој фирми Swiss Rocket ради на проналаску вакцине против ковида19.

Владимира Цмиљановића срели смо у Диетикону, у старој таверни Кроне која је уједно и национални споменик овог града, а први записи о градњи овог објекта датирају из 1259. године. Одабрали смо ово место где се рађала историја за разговор са научником који историју управо пише.

"Интересантно је да сви у породици гајимо ту комбинацију рукомета и хемије. Одрастао сам, као и моја сестра, у кругу рукометаша, мајка је била јако добра рукометашица, отац такође. Они су се упознали у Крагујевцу где су играли за крагујевачки Раднички. У Крагујевцу смо дошли на свет и сестра и ја. Отац је радио у Застави и тамо је научио како да набавља хемикалије широм света за производњу аутомобила. Мајка је завршила вишу хемијску школу у Крагујевцу, а онда је отац убедио и сестру и мене да и ми кренемо тим стопама, што и није било тешко јер нас је све то јако занимало...

Увек су нам говорили да се, поред спорта, треба бавити и науком јер на крају, хемијски елементи су свуда исти - кисеоник је исти како у Крагујевцу тако и у целом свету, вода такође, ако се бавите овим послом моћи ћете да га радите свуда на свету, говорили су нам", каже Владимир. Тако је и било.

 Рукомет отвара многа врата 

"Спорт ми је отворио многа врата. Са 15 година сам напустио свој родни град и отишао да играм рукомет за ФАП из Прибоја. Након две године, по завршетку гимназије, отишао сам у Аранђеловац и играо годину дана за Шамот. А онда сам се вратио у Крагујевац да упишем Хемијски факултет. Те године су бомбардовали Србију. Сећам се да сам неке испите давао код чувеног професора физике Владимира Пејчера у подруму, било је то јако тешко време. И био сам један од првих који је, на жалост, напустио своју земљу, одмах након престанка бомбардовања", присећа се Владимир.

Имао је циљ пред собом и 100 марака у џепу. Тако опремљен, креће у Немачку.

"Више од тога након бомбардовања родитељи нису могли да ми приуште. Али то је било довољно да аутобусом из Београда кренем у Будимпешту. Тамо је била немачка Амбасада где сам морао да узмем визу, одакле сам после кренуо за Немачку.

Испред немачке Амбасаде је био чувар са митраљезом у руци. Тако су нас дочекивали, као да смо ми били ти који су изазвали рат и бомбардовање. Много њих је одустало од визе због великог малтретирања, а мени је помогао рукомет. Амбасадор је у једној руци држао визу, у другој пиштољ, вероватно због страха након тих ратних година. Рекао сам амбасадору Немачке да ако не добијем визу, он ће одговарати пред немачком телевизијом која је преносила утакмице тима за који сам требао да играм. У року од 10 минута, после провере, пустио ме је...морао сам да се снађем и да будем храбар. Ми Срби смо иначе такав народ", додаје Владимир.

Цмиљановић долази у Немачку, почиње да игра у престижном рукометном тиму, али га у медијима тада представљају као младог перспективног играча из Македоније, објашњавајући му да хоће да га заштите. Након тих ратних година у свим тимовима било је много странаца, а нарочито косовских Албанаца. Наравно да понос Шумадинца то није поднео и на његов изричит захтев тим пристаје да га представља као играча из Србије, што никоме касније није засметало нити је имао конфликата.

Након годину дана Владимир добија две понуде, једну из Хамбурга, другу из Базела. Базел је имао бољу понуду, поред наставка рукометне каријере, понудили су му и финансирање комплетних студија хемије у Швајцарској.

"Базел је имао понуду која се не одбија. Шест година касније придружује ми се и сестра Наташа, која је у Србији такође студирала хемију. Врло брзо нас двоје почињемо рад на новом леку против рака", каже Владимир.

 Живот за Холивуд 

Данас је Владимир водећи швајцарски фармацеутски предузетник и научник, са више од петнаест година искуства у развоју онколошких лекова. Коаутор je бројних научних чланака и проналазач 4 породице патената са више од 400 регистрованих патената. Заједно са сестром Наташом, као и Универзитетом у Базелу 2007. открио je лек Bimiralizib (PKR309). 

"То је било велико откриће. Пронашли смо метод како да изгладнимо канцерогене ћелије. Наши професори су пронашли ензиме који регулишу метаболичке процесе канцерогених ћелија. Наташа и ја смо били међу првима у свету који су успели да хемијским супстанцама блокирају те ензиме. Блокадом тих ензима канцерогене ћелије престају са производњом шећера, не могу да се развијају и почињу да изумиру.

То велико откриће за науку подстакло нас је да 2012. гоине оснујемо фирму Piqur која је имала задатак да тај лек даље развија. Показало се да најбољу примену овај лек има за лимфоме, рак лимфних жлезда којих има око 50 врста.

Показао се успешним у лечењу још неких врста канцера, али и даље је на истраживачким студијама. Разлог због чега тај лек још није на тржишту је једноставан - наш лек је квалитетом угрозио један други лек велике фармацеутске куће која није из Швајцарске. Њихов лек је имао исто дејство, али се наш показао ефикаснијим. Успели су да позадинским играма избаце и мене и сестру из фирме.

Али, та се прича још није завршила, нису успели да нас зауставе јер смо ми наставили са радом у новој компанији, и дали су нам идеју да се од ове приче направи холивудски филм! Продуценти су пристали, па кад се ова криза стабилизује сестра и ја идемо тамо. Већ знамо ко ће глумити у филму, али не смем још да кажем. Филм ће на најбољи начин да објасни шта се десило и пошаље поруку о томе шта не сме да се деси", открива нам Владимир.

 Борба за вакцину против Ковида 19 

Компанија Swiss Rocket, коју је основао 2018. године, постала је водеће биотехнолошко чвориште са јединственим пословним моделом, која комбинује најнапредније технологије у борби против рака са методама и техникама превенције рака. Компанија тренутно ради и на проналаску вакцине против ковида 19.

"Не желим да трошим речи на разне теорије завера. Битно је као никада до сада наћи лек, вакцину са којом ћемо моћи цели свет да имунизујемо. Вирус короне је заиста опасан вирус. Многи се и данас питају да ли постоји, а чињенице говоре да постоји и морамо да нађемо решење под хитно.

Моји блиски пријатељи до скоро нису желели ни да чују за вакцину, нису веровали да је вирус међу нама. Тек када су оболели од истог а један, на жалост и умро, схватили су колико је озбиљна ситуација. Са научне тачке гледишта знам и кажем вам да је овај опаки вирус десет пута опаснији него што се представља. Вирус је генетски јако стабилан што значи да неће бити лако да се брзо пронађе ефикасна вакцина.

У свету се тренутно развијају прве генерације вакцина против ковида 19, то су руска, енглеска и кинеска вакцина, које су јако сличне. Постоје још две вакцине из Америке које су идентичне и користе другу технологију а долазе од компанија Фајзер и Модерна. Ове вакцине прве генерације користе стари познати вирус, такозвани Адено вирус на кога су "закачили" протеин корона вируса и то онај протеин, тзв. шиљасти протеин са којим се вирус короне качи на здраве ћелије. Тај Адено вирус се иначе користи за многе вакцине. На овај начин би требао што пре да се произведе вакцина која ће довести до имунитета.

Међутим, Кинези су први почели са том технологијом али вакцина до данас није регистрована. После су и Руси кренули са том вакцином, они су је регистровали. Док су Енглези узели један сличан вирус, такође Адено вирус али не људски Адено вирус, већ од шипманзе. Зашто се то ради? Па да наш имуни систем не би брзо препознао тај вирус и уништио га, јер тада вакцина не би била ефикасна.

Иначе, особа која је ту технологију открила на Оксфорду је Српкиња, млада и успешна научница молекуларне биологије и генетике др Јована Чуповић која се школовала такође у Швајцарској. Пореклом је са Копаоника, и након студија у Београду дошла је у Швајцарску. Након докторског и постдокторског рада у Швајцарској, отишла је у Фрајбург. Повезали смо се са њом, највише захваљујући конзулу Зорану Јеремићу. Дала нам је важне савете везане за рад на вакцини.

Поново сам се повезао са старим пријатељима са којима сам студирао у Базелу, браћом близанцима, сада професорима, Матиасом и Беатом Христен, познатим научницима генетике. Они су први у свету пронашли метод како синтетичким путем произвести вирус. Са њима смо почели рад на вакцини. Договорили смо се да наша фирма Swiss Rocket, или како ја волим да кажем "швајцарска ракета са српским пилотима", купи све њихове патенте и да заједно развијамо нову и најперспективнију вакцину против корона вируса. Основали смо фирму ROCKETVEKS која је почела озбиљно да се бави развојом те вакцине који је постао један од најозбиљнијих пројеката швајцарске државе", каже Владимир.

 О каквој вакцини је реч?

Вакцина садржи прави вирус короне који је ослабљен, и истријски гледано најбоље вакцине у свету су оне које користе ослабљен вирус који изазива болест.

"Треба вирус да произведемо и да га ослабимо и то је генерално најбоља вакцина, а то је нама пошло за руком. Успели смо синтетичким путем помоћу хемије да направимо прави вирус, а онда смо га ослабили тако што смо му избацили протеине са којима се он у телу размножава. Питање је времена када ћемо то да избацимо на тржиште.

Сада се Федерација Швајцарске припрема да инвестира велику количину новца и то ће заиста бити тема за цели свет. Тада ћемо објавити прву швајцарску вакцину коју смо интензивно радили од фебруара. Једини смо у свету који имамо технологију са којом можемо да произведемо такву вакцину. Укључила се и сама држава, затим и војска ове земље у пројекат. Циљ нам је је да ову технологију користимо за многе друге болести, нарочито канцер.

Паралелано се врше и студије на животињама и чим се заврше, потребно је да се у наредних 8 месеци све приведе крају, креће се на клиничко испитивање на људима...Циљ нам је да прве две земље које ће ући у клиничке студије буду Србија и Швајцарска, самим тим ово ће бити прве две земље у којима ће бити регистрована ова вакцина", објаснио нам је Владимир.

Наравно, каже, важно је поверење у њихов рад, јер они желе да направе вакцину која ће штитити људе цео живот, а не неко кратко време. Каже да је цео његов тим спреман да прими ту вакцину, јер ће тако примером показати да стоје иза ње.

 Будућност у Србији 

Владимир нас је упознао и са будућом супругом, др Нађом Грачевом, нуклеарном хемичарком, која је прошле године добила чувену награду Мари Кири за проналазак лека против рака простате.

Владимир себе у будућности види као неког ко ће заједно са својом сестром Наташом и будућом супругом Нађом, на пољу медицине избацити револуционарне лекове који ће победити канцер, вакцину за корону, а новац који би дошао од тих лекова волео би да инвестира у бољу здравствену инфраструктуру у Србији.

"Жеља нам је да направимо наш онколошки центар у Србији, да лечимо људе од опаких болести, али и да им омогућимо превентиву против канцера и осталих смртних болести. Имао сам прилику да упознам и српску заједницу у Швајацарској, нарочито су ме одушевили млади научници али и уметници. Ми тражимо младе таленте из целог света које доводимо у Базел где радимо на многим пројектима. Имамо неколико јако талентованих доктора биохемије и молекуларне генетике, то су наша деца. Ми имамо оно што многи народи немају-невероватно бистар ум, упорност и вековни инат који разбија све препреке. Због тога смо се одлучили да за наше пројекте узмемо нашу децу и омогућимо им школовање и комплетну помоћ, као што је на крају крајева и мени то неко омогућио. Нека ово буде апел младим људима, који могу да нам се обрате преко странице Swiss Rocket-а, да знају да су добродошли", каже Владимир.

Каже да му завичај недостаје, да тамо црпи енергију. Пре годину дана Владимир је отворио фирму у Београду која се зове SWISS ROCKЕT SRBIJA, у којој се већ обучава 6 младих доктора и научника.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво