Читај ми!

Курц о мигрантима: Нисам помињао држављанство

Аустријски канцелар Себастијан Курц индиректно је променио своју тврдњу да су имигранти са Западног Балкана одговорни за раст броја заражених корона вирусом у Аустрији, наводећи да није помињао њихово држављанство. Заједница Срба из Форарлберга осудила је јучерашњу изјаву аустријског канцелара Себастијана Курца.

Његова првобитна изјава наишла је иначе на критике, међу којима и коалиционог партнера, странке Зелених.

Курц је, приликом представљања нових мера у борби против ширења корона вируса, кривицу за раст броја новозаражених после летњих одмора приписао грађанима пореклом са Западног Балкана.

Те строже прописе за улазак у Аустрију, који ступају на снагу од 19. децембра, а трајаће до 10. јануара, он је покушао да објасни на јавном сервису ОРФ.

Водитељ дневника, заменик главног уредника, Армин Волф упитао га је за ту његову тврдњу. Курц је поновио да су током лета повратници са одмора, посебно они људи који су га провели у својим земљама порекла, а при том је подвукао грађане са Западног Балкана, одговорни за нови раст заразе.

Волф је на то рекао да то што говори канцелар није тачно и указао да његову изјаву, да су за 70 одсто заразе у Аустрији криви имигранти, грађани страног порекла сматрају дискриминишућом.

Курц је покушао да релативизује изјаву рекавши да није поставио питање држављанства. На то га је Волф прекинуо и рекао: "Молим вас, то што говорите није истина. Ви сте експлицитно помињали мигранте. На то је Курц признао: "Тачно је". Казао је да је мислио да је током лета једна трећина инфекција била везана за повратак са одмора, а од тих повратника је један већи део био на Балкану.

Иначе изјаву Курца критиковао је и коалициони партнер, вицеканцелар Вернер Коглер, који је казао да је објашњење ограничења за улазак у Аустрију за њега било једнострано и уз недовољно сензибилитета.

"Вирус не прави разлику где се у великим групама славило. Жао ми је да су ту изјаву многи људи схватили као дискриминацију. Мислим ту посебно на многе жене и мушкарце који код нас већ месецима раде у важним областима, као што су домови за негу, болнице, а тако и на интензивној нези", рекао је Коглер. Он је затражио од коалиционог партнера више поштовања.

Поред Зелених Курца су критиковале бројне невладине организације, међу којима и СОС Митменш. Они су истакли да је изјава да су Аустријанци мигранског порекла унели вирус у Аустрију нешто што треба у потпуности одбити и критиковати.

Разлог за велики број оболелих и умрлих, према њима, је у касној реакцији владе.

"Изјава канцелара посећа на реторику стварања подела и тражења кривца Доналда Трампа, а то је на терет демокатије и суживота, поручује портпарол СОС Митменш", Александер Полак.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи