Читај ми!

Гајић: Помогли смо многим суграђанима

Подружница бесплатне правне помоћи Савеза српске дијаспоре Словеније у времену од 10 година колико постоји, успела је да у разним судским споровима помогне бројним сународницима и осталим грађанима којима је помоћ била потребна.

"Све активности наше регистроване Подружнице бесплатне правне помоћи у времену од 10 година и њене успешне активности по различитим судским предметима, чини број од 100 година затворских казни. Дакле, уз све то, помогли смо да наша сиротиња буде уз своје скромне породице, а не у словеначким затворима. Сву документацију чувамо. Свима који су били у томе, драго је што се није помагало само Србима, већ и људима других националности из бивше заједничке државе, мада је, наравно, око 90% од њих српске националности", каже Саша Гајић, председник Подружнице.

Гајић каже да задњих 10 година сарађују са Министарством правосуђа Словеније - Управом за пробације, а раније и са Центрима за социјални рад Словеније.

"Појединци који су правноснажно осуђени било за прекршајне новчане казне или кривично, а немају да плате, имају шансу да уз договор са нама обаве друштвено користан рад за опште добро. Дакле, до укупног времена 2 године затворске казне. Одредимо им менторе а они су у обавези да сакупљају по терену већином бесплатне словеначке књиге за словеначке мањине у туђини.

Књиге које сакупе достављамо бесплатно у општинске библиотеке, а достављамо и удружењима или савезима Словенаца, који имају своје интерне библиотеке. Успешно смо посредовали и у другим судским поступцима са словеначким државним институцијама", каже Гајић.

Саша Гајић каже да су, ипак, највише успеха за тих 10 година имали кроз активности Хуманитарне подружнице "За ситницу осмех на лицу".

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи