Читај ми!

Златни трезор виолинске музике

Душко Joвановић је родом из Лознице, а више од четврт века живи у Берлину. По образовању је стоматолог, али му је музика судбина. У почетку, Душко је свирао за нашу дијаспору, али сада све више Немаца жели да га чује. Душко Јовановић, виолиниста из Берлина, актуелни је добитник "Златне значке" Културно просветне заједнице Србије.

Душка Јовановића, који је већ тридесетак година "алфа и омега" културно-забавног живота берлинске и немачке дијаспоре, добитника "Златне значке" Културно-просветне заједнице Србије (за трајан допринос култури Србије) замолили смо за коментар након додељивања овог престижног одличја у београдском Народном позоришту:

"Осећај је предиван. Пресрећан сам да је неко и у Србији препознао мој допринос уметничком животу наше дијаспоре у Берлину, а и у Немачкој. Ова награда и усрећује и обавезује...", каже Јовановић.

Обавезује - на шта?

"Обавезује на нова и још истрајнија прегалаштва. Поред објављеног це де-а у ПГП РТС-у под именом "Повратак огњишту", где сам надахнут виолинском музиком великог Царевца, припремам и нови DVD са музиком инспирисаном Жарком Милановићем, а планирам да сакупим и обрадим севдалинке и сличну музику у тзв. "босански лонац", а размишљам и о најлепшим косовско-метохијским виолинским аријама - на једном месту, тј. на једном DVD-у итд."

Не каже случајно проф. Никола Рацков да нико не може да одсвира музику великог Царевца са његовом патином и лепотом као Ви, који радите на својеврсном трезору најлепше виолинске музике...

"И коју годинама скупљам и изводим да бих је сачувао од заборава. Овакве награде су велики подстрек и обавезују на озбиљна дела", изјавио нам је др Јовановић, који је своје основно занимање - зубарство дефинитивно заменио за уметност и музику, која је заправо - његов живот.

И љубав, којој нема љубави равне... већ деценијама... стварајући прави златни трезор виолинске музике и лепоте...

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво