Читај ми!

Лепо је сетити се, још лепше не заборавити

Дан примирја, државни празник Републике Србије, традиционално се обележава и у Франкфурту на Мајни. Због погоршане епидемиолошке ситуације и уведених нових мера, ове године је то учињено само посетом Српском војничком гробљу у Франкфурту.

Српско војничко гробље у Франкфурту на Мајни налази се на централном градском гробљу. На том делу војног гробља из Првог светског рата, почива укупно 42 српска и руска официра. Они су били ратни заробљеници официрског логора у Франкфурту, који је припадао такозваној осамнаестој војној инспекцији Немачког Кајзеррајха. На гробљу се налази и спомен-обележје у облику православног крста - "Свети крст".

Наставници Српске допунске школе у Хесену заједно са координаторком Биљаном Букинац поклонили су се сенима палих српских и руских хероја у Великом рату. Обележавању Дана примирја присуствовало је целокупно дипломатско особље Генерлног конзулата Републике Србије у Франкфурту, као и конзул Руске Федерације Димитриј Захаров и шеф протокола Никита Раевскиј.

Уз интонирање српске и руске химне положени су венци, а отац Неђељко Ђокић је одржао парастос страдалима. Затим су сви присутни минутом ћутања одали почаст онима којима који су се за нашу слободу борили.

Наставници Српске допунске школе у Немачкој одржали су ове недеље и низ тематских часова о Великом рату и Дану примирја, а све са једном мишљу: "Лепо је сетити се, али још лепше не заборавити. Слава им и хвала."

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи