Читај ми!

Радове на спомен-храму у Маутхаузену успорила корона

Пандемија корона вируса успорила је радове на завршници спомен храма "Светих српских новомученика" на војном гробљу у Маутхаузену, те се приступило оним радовима које је било могуће обавити у радионици.

То је речено на претходној седници грађевинског одбора за изградњу спомен храма, којој су присуствовали епископ аустријско-швајцарски Андреј, као председник Одбора, протојереј-ставрофор Драган Мићић из Линца, секретар Жељко Малешевић и телефонски Младен Филиповић, шеф Представништва РС у Аустрији.

На седници је било речи о завршној фази радова и о целокупном напретку радова на спомен капели, који је остварен.

Грађевински планови су због пандемије корона вируса прилично успорени и није било могуће остварити планирано, закључили су учесници.

Указано је да се приступило радовима које је било могуће обавити у радионици, као што је израда иконостаса, мозаика, иконописање и припрема Књиге мртвих.

Војно гробље Рајфендорф - Маутхаузен налази на свега двадесетак минута вожње од Линца, а на том месту почива између 7.000 и 8.000 српских војника, официра и цивила који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца кроз који ће до 1918. проћи око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа.

Пре 100 година, у својим писмима један од интернираних српских официра изразио је наду да ће одмах након рата на месту логора бити изграђена једна спомен - капела, да очува сећање на страшне жртве које су поднели српски логораши.

Тек уз подршку председника Републике Српске Милорада Додика од лета 2014. године кренуло се у реализацију овог пројекта.

Почетак пројекта поклопио се са постављањем епископа Андреја на чело аустријско - швајцарске епархије.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи