Читај ми!

Обележена 108. годишњица Кумановске битке

Полагањем венаца и одавањем почасти испред споменика на брду Зебрњак, код Куманова, у Северној Македонији, обележена је 108. годишњица победе српске војске у чувеној Кумановској бици. Била је то најзначајнија битка у Првом балканском рату када је српска војска победила тада надмоћније турске снаге и, после више од пет векова, донела слободу старим средњовековним српским областима.

У организацији Одбора Владе Републике Србије (РС) за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Амбасаде РС у Републици Северној Македонији (РСМ) и ове је године одата почаст и положени су венци, испред Споменика победе српске војске, страдалим војницима.

Државну цермонију поводом обележавања 108. годишњице Кумановске битке, у присуству војног изасланика и представника Амбасаде Србије у Скопљу, предводио је у име Владе Србије државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић. Венце су положили и народни посланик у Собрању РСМ Иван Стоилковић, представници српских политичких странака у РСМ и представници удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова из Србије и Северне Македоније.

Поздрављајући присутне у име председника РС Александра Вучића, Владе РС и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије министар Антић је нагласио да, успркос посебним околностима везаним за пандемију корона вируса због којих ове године нема посебних свечаности, Србија није и никада неће заборавити своје славне претке.

Ово је посебно место и посебна територија, која за све Србе има посебан значај, рекао је Антић уз изражавање захвалности представницима РСМ који су „омогућили да се и овога пута на достојанствен начин поклонимо нашим прецима и обележимо годишњицу Кумановске битке".

Подсећајући на све тешкоће да се очувају многобројни српски споменици на овим просторима председница Српске заједнице Македоније Гордана Јовић Стојковска је истакла да су успркос тога наши сународници нашли начина и могућности да одају пошту испред свих тих споменика.

Споменик српским јунацима из Кумановске битке, на брду Зебрњак, изграђен 1937. године, по замисли истакнутог архитекте Момира Коруновића, и који је првобитно био вискок 48 метара, већим делом је разрушен у време Другог светског рата од стране бугарских окупационих снага.

Подсећајући окупљене поштоваоце традиција српских ослободилачких ратова на своје прошлогодишње обраћање у којем је обећао да ће Србија обновити првобитни монументални облик споменика, министар Антић је на крају поручио да ће то да буде и учињено када прође ова пандемијска пошаст.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво