Читај ми!

Времеплов у средњи век преко Zoom-а

Јединствена онлајн-офлајн симултана књижевна радионица „Марко Краљевић међу звездобројцима”, одржана је у среду, 21. октобра у дворишту Основне школе „Звездобројци” за ђаке те школе уз истовремено емитовање преко платформе Zoom за децу и одрасле широм света.

Овај необичан начин организације културног догађаја омогућио је да деца у Београду заједно са другарима, од којих их раздвајају километри, слушају важну причу која их повезује. Глас о славном српском средњовековном јунаку, малишанима је презентован кроз епску поезију и митове, али и кроз историјске изворе. Након завршетка радионице, учесници су добили и презентацију са интерактивним квиз питањима о Марку Краљевићу.

Основна идеја организатора била је да деци која живе у Србији, али и оној која су расута по свету, на забаван, креативан и интерактиван начин представе једну од стожерних личности српске културне традиције. С тим циљем, позвали су у госте Александру Михајловић, ауторку књиге „Софијине мудролије с Марком Краљевићем" у издању издавачке куће „Лагуна", да води прву књижевну радионицу тог типа.

Поред тога што је Александра својом причом градила везе између деце и културне баштине, онлајн укључењем успостављена је веза са српским породицама у дијаспори - и са родитељима и са децом. Иако су далеко од домовине, на овај начин су могли да чују и науче занимљиве информације о култури из које су потекли, гледајући и слушајући, истовремено, и своје другаре из Србије.

Малишани су били опчињени причом и неуморно су покушавали да поставе још неко питање које ће им расветлити магични средњи век и јунака Краљевића Марка. Научили су, уз Александрину помоћ, како се звао коњ Марка Краљевића, ко му је био отац, од ког ујака је наследио своје чувено јунаштво; шта је радио монах у средњем веку, зашто је био важан за развијање писмености, како се зову цртежи којима су украшаване старе књиге и у којој је важној бици погинуо краљ Вукашин, отац Марка Краљевића. Пажњу најмлађе читалачке публике посебно је привукао део радионице у коме су имали прилику да се костимирају и испробају различите реквизите тако да су на упечатљив начин осетили дух средњовековне епохе.

Догађај је организовала Oсновна школе „Звездобројци", чији је део и „Сава" онлајн школа српског језика, културе и традиције. Водитељка радионице, Александра Михајловић, докторанд је српске књижевности на Филолошком факултету у Београду. Поред поменуте књиге о Марку Краљевићу, написала и књигу „Кроз прстохват цимета" у којој тематизује српску краљицу Наталију Обреновић.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво