Величанствени доживљај Москве

"Као истраживач Дјукејн универзитета у Питсбургу, у САД-у сам био студент међународне летње школе Московског државног института за међународне односе - МГИМО универзитета у Москви. Предавања су била везана за руску спољну политику, раду руске Думе и свакодневно учења руског језика. Предавачи су са великом пажњом прилазили сваком студенту и нудили различите погледе на задате теме. Знање и искуство које су студенти стекли ће им помоћи да унапреде своја академска знања и вештине и добију бољи увид о положају Русије у свету у сваком погледу", каже за РТС Милош Растовић, координатор за културу Српског народног савеза, најстаријег српског добротворног друштва у Америци.

Универзитет ради под покровитељством Министарства спољних послова Руске Федерације. Основан је 1944. године и био је део Московског државног универзитета Ломоносов да би се касније осамосталио. Данас је МГИМО универзитет најпрестижнија институција за политичке науке у Русији.

Поред политичких наука, универзитет нуди и програм руских студија и културе и друге образовне профиле као што су новинарство, медији, литература, лингвистика, међународно право, енергетски сектор, економија, бизнис и други профили. Настава се обавља на 54 језика што овај универзитет сврстава у Гинисову књигу рекорда.

Као координатор за културу у Српском народном савезу, најстаријем српском добротворном друштву у Америци које постоји од 1901. године, имао сам прилику да поклоним књиге „Српски народни савез - првих 100 година," „Српски американци" др Кринке Видаковић Петров и филм „Теслин народ" Жељка Мирковића библиотеци МГИМО универзитета. Са великим одушевљењем поклон је примио проф. др Сергеј Василев, директор одељења универзитета у Адинцову.

У разговору са проф. др Василевим изражена је жеља да страни студенти из свих крајева света посете овај универзитет и упознају се са њеним програмом и радом. Могућности које овај универзитет пружа за студирање су велика од експерата и познаваоца руске и међународне политике и других области знања, услова рада и студирања до смештаја у студентским домовима и уживању у чарима Москве. 

Поред научног делатног програма Међународне летње школе имали смо прилику да обилазимо Москву и упознамо се више са начином живота руских грађана, руском културом, уметношћу и обичајима.

Игор Викторов, директор међународног летњег програма МГИМО универзитета, је био наш водич у Москви у дневном и ноћном обиласку. На одличном енглеском језику нам је објашњавао сваки детаљ града, о животу Московљaна и Русији, о културним и уметничким догађајима и свему ономе што краси живот у Москви.

Где год да кренету у Москви наићи ћете на музеј, галерију или споменик. Већ на први поглед шетати улицама Москве вам одаје утисак старе и високе културе. Наша задивљеност руском културом је била присутна на сваком кораку. Свака станица метроа је музеј за себе од Белорускаја, највеће метро станице у Москви украшена велелепним статуама, до станице Мајаковског, Кијевска или Арбатскаја. Када сам сишао на метро станици Беларускаја громогласни гласови мушког хора су одјекивали, преносили трептаје руског духа и отварали душу сваког слушаоца. Дубок осећај испуњености духа представљен музиком је на моменте досезао апсолутну мирноћу духа и заустављао уздахе пролазника.

Баљшој театар, најпознатији театар у свету, може свакога задивити. Сваки пролазник који се нашао у близини Баљшој театра је могао да чује концерт руског симфонијског оркестра који је изводио дела руских и светских композитора одавајући чари руске и светске духовности.

Наузвишенији доживљај сам имао слушајући руску оперу Модеста Мусогорског „Ковашчина" гостујућег оперског ансамбла из Ростова у Баљшој театру. Гледајући ову оперу духовно усхићење које раније нисам осећао у оперским салама се није могло сакрити. Након представе сам тражио такси како би дошао до студенстког дома. Чим су чули да сам Србин одмах су потрчали да ми помогну. Таксиста је био такође одушевљен да вози некога из Србије. Таква топло гостопримство за људе из Србије није увек често у свету.

Крстарећи рекама Москве у вечерњим сатима се могу видети најпознатија руска архитектонска достигнућа од великог споменика Петра Великог на реци Москви до Кремља, цркве Светог Спаса, највеће руске православне цркве у Русији и других знаменитости. У галерији Третјаков и Пушкиновом музеју се посетиоци могу упознати са најлепшим делима руског и светског сликарства и вајарства. Прекрасне ресторане као Турандот у којем ћете имати осећај да сте у музеју са одличном услугом или на највишем небодеру у Москви у ресторану „Руски" на 85 спрату са предивним погледом на панораму града ће сваког госта задивити.

Искуство које носим из Москве је незаборавно. Путовао сам и у друге земље и свака култура има нешто специфично, али оваква свеприсутна висока култура је непоновљиво искуство које краси само народе изразите духовности.

Свако ко буде студент МГИМО универзитета ће добити одлично знање, професорске препоруке и нешто што ће носити читавог живота, а то је топлина руске душе која греје сваког госта чак и у најхладнијим зимским данима.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво