Др Драга Љочић спаја матицу и дијаспору

Први део пројекта "Др Драга Љочић спаја матицу и дијаспору", реализован је у прелепом здању Конаку кнегиње Љубице у Београду. Сценаристи пројекта су били песникиња, текстописац и председница удружења "Златне ноте" Милијана Божић и песник и афористичар Радоје Блажић.

Пројектом је предвиђено реализација две емисије српског радија Младост из Арауа (Швајцарска), једна у Србији, што је већ реализовано 22. септембра, у здању Конака кнегиње Љубице, а друга емисија ће бити реализована у Швајцарској, када се за то стекну услови.

"Веома смо задовољни оркестром Микице Лазаревица Јабловца, који је одлично пратио младе вокалне извођаче Даницу Крстић и Александра Тирнанића, а атмосферу је зачинила својом маестралном свирком на фрули Неда Николић. Водитељи, глумци Јелена Ђукић и Александар Срећковић Кубура били су на висини свог задатка", каже Милијана Божић.

"Глумица Тијана Марковић је такође све текстове донела глумачки професинално. Сматреам да смо оправдали замисао овог пројекта, да су сви учесници задовољни, али и да смо се лепо забавили", додаје косценариста овог пројекта афористичар Радоје Блажић.

Аутор пројекта, уредница радија "Младост"Анђелка Красојевић такође није крила задовољство на крају снимљене емисије.

"Сви учесници су својим знањем и умећем допринели да снимимо добру и квалитетну емисију, те верујем да ће сви наши људи који живе широм дијаспоре бити одушевљени оним што смо им припремили за слушање, а биће прилике да и преко Јутјуба виде и осете атмосферу која је владала док је емисија снимана", објашњава Анђелка, изражавајући захвалност свима који су допринели да се направи једносатна емисија која ће бити емитована из студија Канала К у Арауу, у Швајцарској.

Драга Љочић је рођена у Шапцу, 22. фебруара 1855. године. Била је прва српска лекарка, феминисткиња и суфражеткиња. Медицину је студирала у Цириху, као једна од ретких жена студената медицине у то време. Била је велика филантропкиња и заштитница деце. Искрено и енергично се залагала за отварање дечијих болница, изградњу домова за незбринуту децу. У ратовима једнака са мушкарцима у одбрани земље, у миру се често суочавала са мизогеним ставовима средине. У Швајцарској постоји удружење жена са њеним именом, јер је она била први српски лекар који је студије медицине завршио у Цириху.

 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво