Корона хара планетом али не и српском дијаспором

Аустрија се последњих недеља, због повратка туриста у земљу, суочила са порастом заражених грађана. Од избијања пандемије пре пола године у Аустрији је заражено корона вирусом 38.095 људи, излечено је 29.229, а преминуло је 766. Нове мере заштите предивђају забрану окупљања већег броја људи у затвореном простору и на јавним местима, па је то разлог да се забрани и Балкан фестивал, на коме је, 26. септембра, требало да наступе и чланови српске заједнице из Беча и гости из Бања Луке.

Последњи извештаји Светске здравствене организације казују да је на планети укупно заражено 30,9 милиона људи, да је излечено 21,2 милион, а умрло од корона вируса 960.000 лица. Како Срби живе у 159 држава света, то су неминовно изложени опасности од пандемије. Наши саговорници о томе јављају из Бразила, САД, Малте, Швајцарске и Шведске.

„Бразил је земља смрти. Корона је већ уништила животе више од 136.000 људи. То је последица чињенице да наш председник Жаир Болсонаро јавно говори - да људи немају разлога да седе код куће. По њему карантин је искључиво ствар "слабих људи". Можда је то његова реакција на налаз да је позитиван на вирус. Најгоре је што га доста Бразилаца подржава председника Болсонара и сматра да корона није опасна. Будућност Бразила са оваквим људима није баш сјајна", описује нам ову катастрофалну атмосферу професор Александар Јовановић.

САД су поред Бразила и Индије најугроженија земља од корона вируса. Подаци казују да је заражено 7,1 милион Американаца, на опоравку је 4,2 милиона, а умрло је чак 204.118 оболелих.

„Највише заражених је у Калифорнији, у којој се мере заштите најслабије примењују. Како Срба највише има у државама Илиноис и Охају, где се мере строжије примењују, ту има доста мање оболелих. Наша амбасада, конзулат и Црква спороводе мере заштите, упозоравају наш народ на опасност од пандемије и мислим да ми Срби нисмо превише изложени овој опакој болести", рекао нам је Микан Савић из Калифорније.

Малена држава Малта у Средоземном мору, са око две хиљаде Срба, све више је изложена ударима пандемије корона вируса. Тренутно је забележено 2.731 оболело лице, излечених 2.047, али и умрлих 21.

"Корона вирус је на Малти присутан као добар дан", прича нам доктор Предраг Андрејевић, "Малтежани се срећу са корона вирусаом на сваком кораку. Непоштују се довољно препоруке државе да се не праве забаве са 150 људи, каква је овде пракса. Дозвољено је окупљање само до 15 особа на једном месту. Кафићи и ресторани су једно време били затворени, а она је речено да гости у њима могу да седе и да једу кикирики."

Како је доктор већ на Малти преживео изолацију и карантин, отишао је службено у Велику Британију, где је како нам јавља, доживео још гору ситуацију.

"У Британији се не зна ко пије, а ко плаћа, јер народ не поштује прописане мере. Држава је Британцима прописала много забрана, али и поред тога, на пример, пабови раде до зоре, а музика се свира окупљеним људима читаву ноћ. Е, када држава наплати своје казне, од хиљаду до 10.000 фунти, онда се британски народ буни".

Прма подацима СПЦ у Великој Британији је преминуло четворо Срба од корона вируса и то у парохији у Лондону.

Професор Звездан Ћурчић из Хонг Конга нам кратно јавља да "ситуација са короном се стабилизује, а рестрикције и мере заштите успоравају и јењавају". Анђелка Красојевић из Швајцарске нам забринута јавља да је у Швајцарској много више заразених.

Швајцарска има до сада 48.795 заражених, 40.400 излечених и 1.762 умрла од короне вируса. Српски активиста Томислав Перић, гледајући ове податке тврди да је ова пандемија светска завера. Јер, другачије не уме да објасни оно што се догађало летос његовом сину.

„Син ми је са другарима летовао на Хвару, у Дубровнику и Венецији. На повртаку у Швајцарској су тестирани и њих тројица су били позитивни на вирус. Син је већ био са нама у кући и ништа. Потом су из болнице јавили да је негативан на вирус. И да му је истекао карантин. Просто да не верујеш како се играју са нама", каже Перић.

Стокхолмски доктор Александар Милошевић нам јавља да је корона вирус у Краљевини Шведској јако актуелна, али да се Швеђани и наши људи са њом добро носе. Од 88.237 оболелих у Шведској, 5.865 је умрло. Међу њима нема Срба.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво