Прво Наставничко веће Српске допунске школе у Швајцарској

Минулог викенда у просторијама Амбасаде Републике Србије у Берну одржана је прва седница Наставничког већа којој је присуствовало свих 14 наставника који изводе наставу на српском језику у Швајцарској, као и координаторка наставе Биљана Букинац.

На почетку састанка наставнике је поздравио амбасадор Србије у Швајцарској, Горан Брадић, пожелевши им срећну и успешну нову школску годину. Амбасадор је изразио спремност Амбасаде да увек пружи пуну подршку раду Српске допунске школе и нагласио њену важност за очување идентитета. Током четворочасовног састанка разматране су важне теме које се тичу организације наставе, тренутног статуса српске школе и наставника који у њој раде и околностима у којима постоји и ради школа на српском језику.

„Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Амбасада РС у Берну и Генерални конзулат РС у Цириху су током лета остварили интензивну и ефикасну сарадњу у вези са организацијом образовно-васпитног рада у Швајцарској која је резултирала пријемом два нова наставника и успешним почетком нове школске године. Са великим задовољством можемо констатовати да бележимо повећање броја ученика што је резултат залагања и ангажовања пре свега наставника, али и Амбасаде и Министарства просвете. Посебно смо захвални Савету родитеља Централне Швајцарске, чијим залагањем и трудом ове школске године имамо 30 нових ученика само из те области. Посебно желим да нагласим мотивисаност наставника који остварују образовно-васпитни рад у не увек повољним условима и који посвећено спроводе мисију очувања српског језика, историје и културе, чиме се савакако негује и чува српски идентитет", истакла је координаторка Биљана Букинац.

Кроз конструктивне разговоре и аргументоване ставове, изнесене су нове идеје о даљем унапређивању квалитета наставе и промоције рада српске школе. Приближавање и представљање рада српске школе родитељима и ученицима преко различитих друштвених мрежа и интернет страница српске заједнице у Швајцарској такође је један од начина да се привуче што већи број ученика.

Подсећања ради, Српска допунска школа у Швајцарској броји око 1200 ученика и 14 наставника који су распоређени по школама које покривају скоро целу територију Швајцарске конфедерације. Детаљне информације о кантонима где се одржава настава на српском језику, као и о наставницима који воде наставу, могу се пронаћи на сајту Амбасаде Републике Србије у Берну (berne.mfa.gov.rs/lat)

Уколико неко живи у неком делу Швајцарске где нема могућност похађања Српске допунске школе, требало би да се пријаве неком од настаника како би се оформиле нове групе у том окружењу.

Наставници Српске допунске школе су: Јелена Ангеловски (Цирих), Миља Стевић (Цирих), Ивана Петковић (Цирих и Шафхаузен), Александар Николић (Цирих и Санкт Гален), Јелена Тодоровић Лазић (Аргау), Наташа Прица (Берн, Солотурн), Андријана Адамовић (Базел), Гордана Николић (Базел и Аргау), Ана Бојичић (Цуг, Обвалден, Луцерн, Швиц), Марија Гаћиновић (Тургау, Санкт Гален), Наташа Малешевић (Тићино), Јелена Митровић (Берн, Аргау, Ури, Женева), Снежана Шароњић (Во, Фрибург), Мира Томић (Вале). Њихови контакт подаци (бројеви телефона и мејл адресе) могу се пронаћи на сајту Амбасаде РС у Берну.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво