Удружење ликовних уметника "Урош Предић" из Швајцарске најављује изложбе у матици

Удружење Урош Предић из Швајвцарске окупили су се на редовној годишњој скупштини, на којој је председник удружења, Дејан Милић, најавио пројекте у Кући Ђуре Јакшића у Београду, као и сарадњу са Матицом исељеника.

Годину дана након велике изложбе поводом прославе четврт века постојања, коју је новинарка Тамара Дрезгић забележила за емисију РТС-а "Србија на вези - Портрети", ликовни уметници дијаспоре у Швајцарској састали су се, уз поштовање мера заштите, на редовној јесењој скупштини.

Упркос проблематичном периоду изазваним актуелном пандемијом, уметници овог удружења, осим што су последњих годину дана појединачно стварали за предстојеће изложбе, такође су били активни и у заједничким пројектима путем дигиталних медија. Тако је, на пример, удружење озваничило свој нови логотип, који је осмислио српски реномирани графички дизајнер и фотограф Марко Стаматовић.

У овом периоду, Удружењу се придружило петоро нових чланова. Удружење Урош Предић актуелно броји двадесет уметника, који практикују различите технике кроз разнолике стилове и теме.

На актуелној инстаграм страници, која је такође конструисана за време тоталне самоизолације, а у циљу одржавања контакта са публиком, чланови удружења представљају се порукама у модерним колажима, наивном уметношћу, уљем на платну, фотографијом, скулптурама у камену и у раку техници, анимираним колажима, акрилом...

Између осталог, и самом аутопортрету Уроша Предића и аутопортретима неколицини других српских познатих сликара, у најкритичнијем тренутку светске здравствене ситуације, модерном техником, монтирали су маске, како би скренули пажњу на самоодговорност и важност поштовања мера заштита сваког од нас.

Након одржане скупштине, председник удружења, Дејан Милић најавио је пројекте у Кући Ђуре Јакшића у Београду, као и сарадњу са Матицом исељеника.

Такође, на седници је усвојен пилот пројекат "Урош у школској клупи". Овај пројекат ће кроз понуду организовања наставних јединица у области уметности, као и ликовних такмичења, српским допунским школама у Швајцарској, настојати да деци из дијаспоре приближи историју српске уметности, српску савремену уметност, али и фонд речи из области ликовне културе.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво