Вредна признања Културно-просветне заједнице Србије одлазе и у Торонто

Културно-просветна заједница Србије је ове године, 44 пут, широм света, доделила своја признања "Златна значка" за појединачни несебични рад и резултате на пољу културе и "Повељe" за допринос културних група и организација ширењу и очувању српске културе. Од укупно 56 овогодишњих, 5 значака и 2 повеље отишле су у Торонто. Сва признања додељена су на иницијативу Српске националне академије Канаде.

Вишегодишња непосредна сарадња Културно-просветне заједнице Србије, (са седиштем у Београду) и Српске националне академије Канаде из Торонта резултирала је још једном изузетно успешном годином.

Свечаност овогодишње доделе признања Културно-просветне заједнице Србије у Торонту, 11. септембра у Великој сали СКУД Опленац, отпочела је директним јављањем Генералног секретара КПЗ Србије, Живорада Жике Ајдачића у програм путем видео линка.

"Желим вам пуно успеха, драго ми је да видим да сте се окупили у великом броју. Од посебног је значаја је то што се, после 44 године додељивања "Златне значке", први пут свечаност одржава прво у дијаспори, ту код вас, па тек онда у Србији, у Београду, где је планирано 1. октобра. Жири, у саставу Милован Витезовћ, председник, Марија Бишоп, Урош Дојчиновић, музички уметник, Олга Милојевић, из Министарства спољних послова и моја малекост, вршио је избор између више стотина предлога за "Златну значку".

Међу онима који су заслужили признање, ове године је Торонто однео велику победу, с обзиром на то да има велики број наших сународника и организација из Торонта. Нама, као Културно-просветној заједници Србије веома је важно да имамо такве људе који са поносом носе ова велика признања КПЗ-а Србије "Златна значка" и "Повеља".

Верујем да је и добитницима веома драго, јер, пре свега, могу да констатују да дијаспора није заборављена. Водимо рачуна да људи, без обзира у којим местима живе, раде и стварају, буду запажени по својим резултатима и добију овако значајна признања. Ове године добитници су и из САД, Француске, Аустрије, Немачке,  Италије, из нашег окружења, из Црне Горе, Републике Српске итд.

У име Културно-просветне заједнице Србије свима од срца честитам и желим да буду поносни, да осете да мислимо на њих, а и они да мисле на остале који треба понесу ово велико признање. Хвала!", рекао је Ајдачић отварајући програм.

Награђени "Златном значком" су: Љиљана Оташевић, Љиљана Стошић Марковић, Срђан Рајшић, Владимир Стјепановић и Генерални конзул републике Србије у Торонту Василије Петковић (први дипломатски представник који је добитник "Златне значке" после 44 године).

Награђени "Повељом" Културно-просветне заједнице Србије су: Хор "Кир Стефан Србин" и СКУД "Опленац".

Програм су водили и награде уручили глумци и чланови хуманитарне организације "Мали свет Канада", Глориа Кравос и Душко Аврамовић. 

 Признање Духовне академије из Параћина

Том приликом додељена су и признања Духовне академије из Параћина са којом СКУП "Десанка Максимовић" сарађује већ дуги низ година.

Српска духовна академија Параћин доделила је:

Златну повељу Жарку Брестовцу, великом добротвору у расејању свесрпском, спонзору многих културних акција како у Канади и Америци, тако и у матици, Председнику српске националне академије у Канади.

Највишу награду Раваничанин Катарини Костић, једној од најзначајнијих српских песникиња у целокупном расејању, за укупан књижевни, публицистички и новинарски допринос српској књижевности и култури.

Специјалну повељу Гордани Петковић Лаковић за широки спектар отаџбинског деловања у свесрпској заједници и расејању са посебним освртом на књигу прозе "Канадски блуз" и два зборника националног и животног преиспитивања "Зашто смо отишли" и "На раскрсници".

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво