Фондација Рејмон Николе Траст даје подршку образовању у Србији

The Raymond Nicolet Trust је регистрована добротворна организација чија је мисија да на више начина побољша образовне могућности деце у Србији. Један од начина је донирање опреме и финансијска подршка школама, што се већ реализује.

Траст је већ поклонио 2000 фунти Центру Вук Караџић у Сомбору у јануару 2020. године за куповину IT опреме. Центар брине о младима и одраслима са различитим инвалидитетом. Траст такође нуди специјализовану обуку за наставнике и саставио је врло обимне ресурсе бесплатних курсева на мрежи. Траст такође ради на пружању стипендија и размени ученика између школа у Србији и Енглеској. Додатно, циљ добротворне организације је такође да студентима пружи савете и смернице на много различитих начина, нпр. путем менторске шеме коју покреће ове јесени, а шема ће бити усмерена на српске студенте који желе да се баве научним студијама, сазнајемо из ове организације.

Веселин Манојловић, који је тек уписао докторске студије примењене математике на Универзитету у Лондону и недавно се придружио добротворној организацији, додаје:

„Када сам тек почињао студије у Окфорду, нисам никога познавао у Великој Британији, нити сам имао некога да ми помогне да се прилагодим разликама између живота у Србији и иностранству. Срећом, културне разлике нису биле шокантне, а још више среће имао сам нешто касније, када сам упознао особу за коју сматрам да ми је једна од менторки - гђу Јадранку Дервишевић-Китарић. Досадашњи рад са њом био је непроцењив и научио ме је важности постојања некога ко вас може водити и помоћи вам кроз неизбежне дилеме када се појаве."

Траст је покренуо краудфандинг кампању која ће трајати до децембра и прикупља средства за финансирање пројеката у 3 различите школе и институције у Србији како би модернизовао неке од застарелих објеката и тако побољшао образовне могућности деце која тамо уче. 

Траст треба да прикупи средства за дечји и омладински центар Мирослав Антић-Мика у Сомбору за куповину спортске опреме за школско игралиште које деца користе за своје спортске активности, а то је једини спољни објекат који имају за разоноду и спорт. Центар је владина институција која се брине о деци и младима без одговарајуће родитељске неге седам дана у недељи. 

Други пројекат је Центар Вук Караџић у Сомбору и прикупљена средства биће употребљена за замену садашњег комбија старог 20 година. Комби је неопходан за превоз деце и оброка. Центар је основан 1. априла 1974. и запошљава 60 наставника, од којих је 40 специјализовано за децу са посебним потребама. Они се брину о младима и одраслима са различитим инвалидитетом, од рођења до 50. године живота. 

Коначно, трећи пројекат је школа Јован Јовановић Змај у Панчеву и прикупљена средства биће намењена преуређивању информатичке собе и обнављању библиотеке.

Да би помогли у прикупљању потребних средстава, сви чланови тима и покровитељи добротворне организације љубазно нуде бесплатне услуге као што су правни савети, часови јоге, подучавање математике и физике, часови клавира, Вортек Реики или краниосакралне терапије итд. у замену за донације. Два члана српског добротворног тима, српски уметници Светлана Соковић Иванов и Љубомир Иванов, такође су поклонили Трасту 10 прелепих акварела. 

Поред тога, власница српске уметничке галерије, госпођа Ристић, великодушно је поклонила Трасту 120 слика савремених српских уметника како би помогла у прикупљању потребних средстава за краудфандинг кампању.

Коначно, Мари Раденковић, оснивачица модне куће Приказани су резултати за Lavishly Appointed са седиштем у Лондону, придружила се акцији својим донацијама, поклонивши сет прелепих мајица које су биле део сопствене добротворне кампање Златна рибица, која подржава здраво и срећније окружење.

Професор Сир Џон Ернест Волкер, добитник Нобелове награде за хемију и награђивана српска оперска певачица Марија Јелић недавно су се придружили одбору покровитеља који подржавају Raimond Nicole Trast.

Др Кристина Хилченко, научница за структурну биологију са Кембриџ института за медицинска истраживања и председница Траст-а додаје:

„Наша визија није само прикупљање средстава и опреме већ и опште подизање свести о образовним изазовима са којима се суочава Србија, кроз различите догађаје и коришћење друштвених медија и распрострањености у јавности ".

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво