Шеснаеста генерација ученика у клупама српске гимназије у Загребу

Када је школа отворена, било је више професора него ученика, а ове године је уписано њих 24, па школа сада броји укупно 64 гимназијалца који долазе из свих крајева Хрватске. Школска звона широм Хрватске позвала су ове недеље око 460.000 ученика у основне и средње школе. У нешто друкчијим условима, након вишемесечне паузе и у клупама Српске православне опште гимназије "Катарина Кантакузина Бранковић" у Загребу, своје прве часове одслушала је шеснаеста генерација ученика.

Организација и рад у новој школској години усклађени су с мерама Министарства знаности и упутствима Хрватског завода за јавно здравство. Настава је почела уживо у учионицама уз придржавање епидемиолошких мера, а школа је, како истичу, спремна и за друга два могућа модела: за мешовити облик наставе у школи и на даљину и онлајн модел, којим су и завршили претходну школску годину.

Иако је обичај да почетак школске године започиње молебаном, ове године је он изостао због новонасталих околности, али је митрополит Порфирије обишао свако одељење и ученицима и наставном особљу пожелео успех и благословио њихов рад.

"У школи се највише цени труд. Није довољно да се ослањате на способности и таленте које имате. Потребно ја да стичете радне навике и трудите се. Кроз труд, ваши таленти ће се развијати и постићи свој максимум. Црква, као оснивач школе, и наставно особље, ту су да вам обезбеде могућности да оно што је најбоље у вама донесе најбољи резултат. Поред труда да научите оно што вам се предаје, потребно је и да се трудите да међу собом имате добре односе. То је, можда, за нијансу и важније од знања која ћете стећи. Не будите љубоморни ако је неко бољи. Ако вам се и јави помисао љубоморе, нека она у вама подстакне ревност и нека буде подстицај да и ви будете бољи, рекао је митрополит ђацима и позвао их да помажу једни другима и да буду међу собом солидарни.

 Солидарност на делу

Православна гимназија функционише у оквиру државног сустава образовања. Школа ради према програму према ком раде и остале опште гимназије у Хрватској, којем је додато још тридесет посто градива везаног за српски језик, географију, историју и културу, па ученици уче и ћирилицу, српски језик уз хрватски, проширено градиво из историје и географије, а како је школа под окриљем Цркве, посебна пажња се посвећује духовности и етичким вредностима.

Претходна школска година је прошла у најмању руку неочекивано, а сасвим је извесно да ће и предстојећа бити прилично изазовна. Уз епидемију Ковид 19 која се одразила на глобалном нивоу, Загреб је погодио и земљотрес. За разлику од Саборног храма и већине црквених простора у средишту града, зграда гимназије, грађена по савременим стандардима, остала је неоштећена. Многе друге школе широм Загреба нису биле те среће, па су њима из Православне гимназије у знак солидарности и подршке понудили помоћ.

"Били смо у прилици понудити одређене просторе у нашој згради за завршетак претходне школске године оним загребачким школама које су у потресу страдале. О овоме је митрополит Порфирије, као предсједник школског одбора писао Градском уреду за образовање и Министарству знаности", истиче директор школе, протојереј ставрофор Слободан Лалић.

 Све више ученика

Када су прије шеснаест година уписали прву генерацију, у гимназији је било више професора него ученика, а ове године у први разред уписано је 24 ученика, па школа сада броји укупно 64 гимназијалца.

"Већ прошле године показале су се назнаке повећања броја ученика. Тако ове године имамо 10 матураната, 14 ученика трећег разреда и 16 ученика у другом разреду. Уназад двије године уочљив је значајнији упис ђеце из Загреба. Од 24 ученика првог разреда, њих 12 је из Загреба (50%)", истиче Слободан Лалић и додаје да их посебно радује упис ђеце која станују у суседству, недалеко од гимназије, који су завршили основну школу у непосредној близини.

"То нам шаље повратну информацију да је школа након 15-ак година постојања препозната као мјесто квалитетног рада, а улијева наду да се можда ипак и ослобађамо неких терета претходних времена који су нас све, на овај или онај начин оптерећивали", каже Лалић.

Међу ученицима је све више и деце несрпске националности. Уз ђаке који долазе из Далмације, Лике, западног дела Славоније, који се од почетка рада школе ту уписују, ове године по први пут уписали су се и ученици са севера - из Вараждина и Чаковца.

Наставници и директор се надају да ће се сви ови позитивни трендови наставити и убудуће, али и да ће нова генерација гимназијалаца остварити изврсне резултате као оне претходне.

 Заједничким радом до успеха

Испитима државне матуре своје средњошколско образовање прошле школске године успешно је завршило 18 матураната. Већина њих је и поред свих отежавајућих околности постигла веома добре резултате и уписала факултете у Хрватској: медицину у Ријеци, грађевину у Загребу, право у Загребу, електротехнику у Осијеку, Кинезиолошки факултет у Загребу, с поносом набраја директор школе и додаје да им је ипак виртуално окружење тешко пало. Наиме, иако је матура проведена у класичном облику, изостала су дружења и окупљања каква су дуго планирали.

Успеси који ученици постижу на такмичењима и у даљем школовању, резултат су њиховог талента и труда, али ту не треба изоставити и професорски кадар који овим успесима доприноси. Уз услове које је осигурала Српска православна црква у Загребу, Православна гимназија истиче се квалитетним тимом професора с релевантним искуством у просвети, који ученицима пружају много више од самог наставног градива. У СПОГ-у је настава, како истичу, заједнички рад наставника и ученика.

"Сувременим приступом, комбинацијом модерних технологија и опробаних метода рада, затим његовањем правих људских вриједности - заједнички напредујемо. У томе смислу смо уствари најпоноснији на наше ученике. Не само на њихове резултате који су на различитим пољима видљиви на националном нивоу, већ на њих као младе људе, често зрелије од својих вршњака. На њихову одговорност, пристојност, пријатељства која стварају и његују, а која се потврђују и у овим неуобичајеним искуствима физичког дистанцирања", закључује директор Гимназије.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво