Црква Свети Лука окупља Србе у Вашингтону

У главном граду Сједињених Држава живи и ради значајна српска заједница која се највише окупља око цркве Светог Луке. Александар Жигић је посетио цркву и разговарао са тамошњим свештеником, оцем Василијем Вранићем.

Свештеник Василије Вранић је старешина цркве Свети Лука у Вашингтону већ три године. Црква се налази у познатом насељу Потомак. Као једина српска православна црква у главном граду Америке има посебан значај па су међу њеним члановима стручњаци Светске банке, лекари из Националног института за здравље Сједињених Држава, дипломате и професори универзитета.

Отац Василије дошао је у Вашингтон из Чикага, где је био у Саборном храму на Редвуд драјву.

„Доста људи који дођу пословно у Вашингтон, дођу и у нашу цркву, присуствују и богослужењима, и то су људи из свих сфера јавног живота у Србији, али имамо и доста наших људи који долазе овде да раде сезонски, тако да и они постану, макар и на кратко време, парохијани наше цркве. Јако много људи је долазило у прошлости, међутим, како је почела ова пандемија, тај број се драстично смањио", каже отац Вранић.

Интересанто је да у резиденцији код оца Василија Вранића можемо видети заставе САД, Србије и Патријаршије из Београда.

Цркву је недавно посетио и епископ Источноамеричке епархије владика Иринеј Добријевић, а ове године у посети је био и Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј.

„Од Духова, сваке недеље када нам време дозвољава, служимо (напољу) недељне литургије, поставимо шаторе а ту су и столице за наше парохијане који желе да седе, тако да на целом имању имамо доста места да људи могу да стоје на безбедној дистанци.

Ми смо у ствари двојезична парохија, има доста наших људи који су одрасли у Америци, који су друга, трећа, чак и четврта генерација рођених у Америци, али има доста наших који су скоро дошли из старог краја, тако да ми богослужења вршимо и на енглеском и на српском језику", каже отац Вранић.

Црква Свети Лука у Потомку код Вашингтона заказала је Српски фестивал за први викенд у октобру и надају се да коронавирус неће спречити његово одржавање.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара