Отвара се библиотека у Бечу

АСКД „Вилхелмина Мина Караџић", заједно са Заједницом српских клубова у Бечу, отвара библиотеку у главном граду Аустрије, која ће уједно бити и мултимедијални центар.

АСКД „Вилхелмина Мина Караџић" основано је, између осталог, са циљем да оживи лик и дело Вукове кћерке, негујући српски језик, с намером да, између осталог, настави да гради мостове културе и сарадње између Србије и Аустрије.

Чињеница да награда, која се додељује у Србији најбољим библиотекарима носи име „Мине Караџић", којој је председница Друштва проф. Светлана Матић посветила књиге на немачком и српском „Певам дању, певам ноћу - писма Мини Караџић", навело је Управу Друштва да донесе одлуку да новоотворена библиотека понесе име познате умернице, прводиоца и књижевнице Мине Караџић. С обзиром на значај књижевности у неговању српског језичког и културног идентитета нашег народа у милионском српском расејању, а да у Бечу, по неким проценама, живи преко двеста хиљада Срба, тамо где има корисника, треба оснивати библиотеке.

Овај пројекат Друштво жели да реализује заједно са Заједницом српских клубова у Бечу, у чијим просторијама би и библиотека била доступна свим заинтересованим читаоцима. То би уједно био и мултимедијални центар, с обзиром на развој модерних технологија и жељи да се привуче што већи број младих људи, студената славистике, Срба и Аустријанаца и свих других заинтересованих за богату српску и немачку културну баштину.

Друштво има добру сарадњу са Библиотеком града Београда, која је одлучила да им поклони 200 различитих наслова наших најпознатијих књижевних стваралаца и писаца. Директорка ове култне установе Јасмина Нинков, изразилаје  жељу да помогне рад новоосноване библиотеке у Бечу и са председницом Друштва проф. Светланом Матић потпише Протокол о будућој сарадњи.

Планирано је да у септембру ове године, представници Библиотеке града Београда посете Беч и договоре кораке будуће сарадње, која ће између осталог, обухватити заједничко организовање тематских округлих столова, изложби, представљање нових наслова и развој модерног библиотекарства.

"Друштво има изузетно добру сарадњу са Вуковом задужбином. Планирано је да се Вукова „Даница за младе" представи у Бечу, у библиотеци „Мина Караџић". Такође је предвиђено потписивање Споразума о сарадњи, која је започета још док је председник Скупштине Вукове задужбине био недавно преминули др Миодраг Матицки, велики поштовалац Вуковог и Мининог дела. Јављају нам се и појединци, аутори познатих књига са жељом да донирају књиге библиотеци на чему смо им веома захвални, јер како је говорио Сократ: "Књиге су хладни, али поуздани пријатељи"", истиче Светлана Матић, председница АСКД"Вилхелмина Мина Караџић".

 

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара