Крајишници у Чикагу обележили 25 година од Олује

Удружење Крајишких Срба "Прело" у Чикагу обележило је 25-годишњицу војно-полицијске акције Олуја, парастосом у цркви Свети Јован Крститељ у чикашком насељу Белвуд. После тога, организовано је и дружење једног броја чланова организације.

У српској православној цркви Свети Јован Крститељ у чикашком насељу Белвуд, отац Саво Босанац слушио је литургију и парастос у знак сећања на жртве акције "Олуја", од пре 25 година.

Велики број чланова те парохије у данашње време су управо крајишки Срби, чланови удружења "Прело"у Чикагу, чији је председник Љубинко Шпегар.

"Ове године је било нешто другачије него ових година, заправо, Управни одбор крајишког "Прела" је још раније, пре спомињања короне, донео одлуку да се 25. годишњица од Олује обележи мало другачије, богатије, са више активности. Међутим, због овакве ситуације и због прописа који сада важе, због одређеног броја могућих присутних у цркви, ми смо ову годишњицу обележили на сасвим другачији, скромнији начин. Није могао бити посебан програм као раније, него смо ишли само на парастос", каже Шпегар.

Крајишници из Чикага данас имају комшије широм света, од Аустралије до Европе.

"Ја имам доста пријатеља по Србији, а моје драге комшије се налазе у Борчи, а има нас и у Америци, Канади, Аустралији...што рече један дечко из мог села Беловца: Село мало, једва на планету стало", каже Никола Ићитовић.

У Удружењу крајишких Срба у Чикагу још увек се надају да ће се ситуација са коронавирусом побољшати на јесен и да ће се организовати редовни догађаји, Кестенијада и Прело.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара