Светски славне личности у Цептер свету

Чувени француски књижевник Патрик Бесон написао књигу о најуспешнијим Србима у дијаспори. Реч је о припадницима светске елите који су пословали, сарађивали или дружили се и славили са српском породицом Филипа и Мадлене Цептер из Монака.

Филип и Мадлена Цептер су најуспешнији српски пословни пар у свету. Налазе се на челу компаније „Zepter internacional" која запошљава око 250.000 људи у 45 држава света. Као успешни пословни људи, мецене и милијардери део су светске елите. О томе сведочи и књига „Славни у Цептер свету", коју је написао чувени француски књижевник Патрик Бесон.

Овај писац, колумниста најтиражнијих француских часописа "Фигаро магазин" и "Paris Match", рођен је 1956. године у Паризу. Написао је око четрдесет дела у скоро свим књижевним жанровима. За роман "Дара" добио је Велику награду Француске академије /1985/, а за роман "Брабанови" награде Ренодо и Пупулист /1995/. Бесонова дела су превођена на све светске језике, а у преводу на српски језик објављени су "Богаташица", "Крик против клеветника Србије", "Beograd City", "Срђан, Милош и Милена и Јулије и Исак" и друга. Сва његова дела изузетно добро су примљена у нашој културној јавности.

"Ова монографија је импозантна галерија 250 ликова, портрета светски познатих личности, какве је културолог Едрагрд Морен, својевремено тако луцидно назвао - Олимпијцима. Оно што је у књизи особено је снажан ауторски печат француског писца Патрика Бесона. Текстови са елементима поетског и хуморног, иронијског и филозофског. Не морамо се увек сложити, ни безрезервно прихватити, али нас у сваком тексту аутор подстиче на размишљање, колико и какво је духовно, креативно, подстицајно богатство људског елемента садржано у монографији "Славни у Зептер свету", каже Мадлена Цептер, уредник и издавач ове значајне књиге, уједно и незванично прва дама европске културе.

Реч је о припадницима светске елите који су пословали, сарађивали или дружили се и славили са српском породицом Цептер. Њихова компанија, која послује дуже од три деценије, покренута је са генијалном визијом о производњи еколошког посуђа у Линцу, достигла је ниво светског бренда, који је привлачио личности са поштовањем према власницима Филипу Цептеру (Милану Јанковићу) и Мадлени (Хорват) Цептер.

„Одабране су 250 личности из нашег пословног света, од којих је свака другачија, посебна, обдарена бројним талентима, биле су са нама из уз нас", говори нам Мадлена Цептер, "јер, тако ретко само један дар иде сам: од папе Војтиле и Хенрија Кисинџера, преко Рике Зараи и Омара Шарифа, до Абдреја Кончаловског и Кенза Такаде, принца Алберта Другог од Монака, сер Ричарда Брансона и Ронадла Харвуда. А свака од тих 250 личности је читав универзум."

Аутор ове монографије светког успеха српских бизнисмена и мецена у култури и спорту Филипа и Мадлене Цептер, сврстао је светске личности у 12 поглавља: пословни људи, спортисти, модели, уметници, глумци, гастрономи, писци, научници, музичари, плесачи, монарси, политичари и свештена лица.

„Међу њима, између осталих су бизнисмени сер Џон Руперт, Џон Казабланкас, сер Мајкл Смерфит, спортисти Мухамед Али, Сергеј Бубка, Дино Менегин, Аранча Санчез, Мирослав Церар, Алберто Томба, Лука Модрич, манекенке Иман, Керол Алт, уметници Ренато Балестра, Џон Мордлер, Кензо Такада, Лакан Смит, глумци Ричард Чембрлен, Ивана Трамп, Роџер Мур, Омар Шариф, Орнела Мути и гастрономи Ален Дикас, Јохан Лафер, Кристијан ди Бари", набраја Патрик Берсон и додаје да су ту и Петер Хандке, Доминик Бона, Џон Банвил, др Умберто Веронезе, др Мајкл Мекнамара, Лучано Павароти, Ала Пугачова, Елена Сегара, принцеза Силивија де Савоја Аоста, принцеза Маша Магалоф, гроф Гауденц Трап, Милан Кучан, Јуриј Лушков, Франц Враницки, Вацлав Клаус, папа Јован Павле, патријарх Алексије, патријарх Иринеј и миторполит Дамаскинос из Грчке".

Бесон пише да је светски боксерски шампион Мухамед Али замишљено посматрао код својих српских пријатеља Цептеров каталог и дивио му се.

„Али се много година сретао са Филипом и Маделном. Ценио је њихове искораке у свет здраве исхране. Био је са њима у Јужној Каролини, Њујорку, Риму, ишли су заједно на још многа места и уживали у дружењу, које је било одраз узајамног поштовања".

Кошаркашки див Дино Менегин и касније председник Кошаркашког савеза Италије био је пријатељ Филипа Цептера, који му се дивио, јер је „коначно нашао мушкарца вишег од себе".

У Паризу 2004. године, на додели Европске књижевне награде „Мадлена Цептер", срели су се књижевник Петер Хандке и власници компаније „Цептер интренационал". Том приликом Хандке је добио Цептерову награду, да би 16 година касније постао нобеловац. Писац монографије Патрик Бесон га препознаје као великог српског пријатеља.

„Никад нема ниједне грешке у текстовима Петера Хандкеа: свака реч у њима је потребна. Размишљања и описи стоје на добром месту. У његовој глави проридно је све сређено. Све што пише чини без трунке лажи. Према том човеку гајим необично дивљење", каже Бесон.

Бележи да је принц Алберт од Монака непрестано подржавао Цептерове, да је папа Војтила примио на дар Цептерово посуђе, да је прота Радован Биговић крстио 2001. године њихову ћерку Ему Цептер. И да је патријарх московски и све Русије Алексије Други, посебно ценио Филип и Мадлену Цептер.

„Патријарх Алексије био је Естонац и 16. по реду патријарх Руске православне цркве. Обновио је цркву Христа Спаситеља у Москви, у чему је учествовала и компанија „Зептер Интернационал". То је исписано на изливеној плочи, која стоји на видном месту у унутрашњости ове цркве", написао је Патрик Бесон.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво