Јеремић: Од нове хрватске владе имамо велика очекивања

Добра страна последњих избора у Републици Хрватској је што ће у новом сазиву сабора радикална десница да буде маргинална појава и што неће да буде у структурама власти и то ће, за нас Србе, у великој мери олакшати пут према постизању наших темељних циљева, изјавио је председник Заједничког већа општина Вуковар Срђан Јеремић.

Изражавајући задовољство што се Самостална демократска српска странка (СДСС), како је рекао „још једном показала као најважнија политичка партија Срба у Републици Хрватској (РХ)", председник Заједничког већа општина (ЗВО) Вуковар Срђан Јеремић је истакао да се то посебно односи на чињиницу да ће СДСС, осим три своја саборска представника, сада да има и једно потпредседничко место у новој влади РХ.

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а Јеремић је појаснио да су ова три „заступника СДСС сада потребна за састављање већине у хрватском сабору, па самим тим и за састављање нове владе".

Наводећи да је договорено да испред СДСС потпредседник у новој влади буде Борис Милошевић, који ће да буде задужен за људска права и друштвене делатности, Јеремић је додао да је такође важно да ће сви мањински представници у хрватском парламенту, тј. Сабору, заједно са три српска представника из СДСС, формирати свој клуб представника, тако да ће сви заједно да буду део владајуће коалиције.

Подсећајући да је СДСС и у протеклом мандату био део владајуће коалиције, додуше без представника у самој влади, већ са представницима на нижим нивоима власти са којима је успео да направи неке искораке у решавању проблема Срба, Јеремић је поручио да овај пут очекују још значајније искораке.

„Мислим да је добро што је радикална десница у хрватском сабору овога пута маргинална, што је нема у структурама власти", рекао је Јеремић изражавајући очекивање да ће та чињеница у великој мери олакшати српској мањини пут према постизању њихових циљева и решавању проблема од којих се многи, на жалост, протежу још од 1997. Године, након процеса мирне реинтеграције овог подручја (Источне Славоније, Барање и Западног Срема, оп. М.К.) у уставно-правни поредак РХ.

Оно зашта ми сматрамо да је заиста био направљен напредак у протеклом мандату јесте област културне аутономије где су повећана средства за културни аматеризам Срба у РХ, али „сви остали проблеми су се померили јако мало или су остали нерешени као и пре 23 године", рекао је Јеремић додајући да од ове нове владе очекују много више.

Одговарајући на питање положаја и проблема Срба у Вуковару председник ЗВО је нагласио да су ту „проблеми Срба додатно још много већи и крупнији него у осталим деловима Хрватске", те ће стога, додао је, „један од најважнијих приоритета да буде покушај стварања климе у којој неће да буде осећаја страха и несигурности за припаднике Срба који живе у самом граду Вуковару".

Подсећајући да је у Вуковару победио ХДЗ, а да је радикални десни Домовински покрет изгубио, у коме је био и Иван Пенава, досадашњи градоначелник Вуковара, за чијег су мандата на Србе вршени разни притисци којима им се показивало да нису пожељни у овом граду, Јеремић је поручио да је циљ да се то стање у наредном периоду превазиђе.

Верујем да је и порука већинског народа да жели један квалитетан живот са својим суграђанима, припадницима српске заједнице, каже Јеремић прецизирајући да ће се инсистирати на потпуном споровођењу у пракси Закона о службеној употреби језика и писма националне мањине.

Посебно је важна и област запошљавања која је за Србе такође велики проблем, рекао је Јеремић подсећајући да Уставни Закон о правима националних мањина, чл. 22, даје предност припадницима националних мањина код запошљавања у уредима државне управе, у градским управним телима, у градским предузећима итд.

Осврћући се на актуелне политичке односе Србије и Хрватске који, како је рекао, „данас нису на изразито високом нивоу", Јеремић је рекао да је припадницима српске заједнице циљ да они буду што бољи, поручивши да ће нова влада Андреја Пленковића, у којој Срби имају свог потпредседника из реда СДСС, сигурно да дају свој допринос да се ти односи поставе на што виши ниво.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи