Амбасадор Брадић: Тест уместо карантина

Амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић, реаговао је поводом објаве списка 29 земаља са већим ризиком заразе, за које важи мера карантина, међу којима је и Србија. Амбасадор је апеловао на швајцарске власти да, уместо обавезног карантина, омогуће грађанима који се враћају из Србије прикажу негативан ПЦР тест како не би скраћивали свој одмор.

Надлежна Федерална канцеларија за јавно здравље (БАГ), заједно са надлежним министарствима, пратиће ситуацију у земљама са списка ризичних, и по потреби скидати и додавати државе.

Амбасадор Брадић је, с тим у вези, у интервјуу јавном сервису СФР и више штампаним и онлајн медијима, изразио уверење да је швајцарска влада једино на основу чињеница и препорука експерата донела своју одлуку.

Од мере карантина у Швајцарској погођено је око 150.000 људи пореклом из Србије.

Брадић је уверен да ће један број одустати од одмора у Србији, али и да ће сигурно наредних недеља много људи из Србије кренути ка Швајцарској.

„За њих је обавезан карантин, наравно, проблем. Или ће морати да скрате одмор или да узму додатно неплаћене дане. Зато би било корисно ако би повратници могли у Србији или Швајцарској да ураде тест на корону и у случају негативног резултата буду ослобођени карантина", указао је Брадић за „Тагесанцајгер".

Он је казао да је то апел влади у чији рад, наравно, не жели да се меша.

Брадић је истовремено изразио незадовољство због појединих медијских навода где се апострофира Србија, а не друге земље.

„У Цириху је било 11 од 72 ново заражена из Србије. Одакле је осталих 61? Зашто медији помињу само Србе, али не, на пример, и Швеђане, за које, такође, важи карантин. Са тим једностраним погледом против Срба имам проблем. Као амбасадор сам, можда, мало субјективан, али не верујем да су Срби у овој пандемији највећи проблем Швајцарске", поручио је он.

Брадић је казао да Србија не стоји ништа горе од других сличних земаља у Европи и изразио уверење да ће Србија вирус ставити под контролу.

На констатацију да је проблем што су у Србији усред пандемије, одржани избори, Брадић је подсетио да је у то време епидемиолошка ситуација била добра, да су на изборним местима примењене посебне мере хигијене и важила је обавеза ношења маски.

„И у Швајцарској је више стотина Срба гласало у амбасади у Берну, Генералном конзулату у Цириху и Конгресном центру у Лугану. Избори нису били никакав проблем", казао је он.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво