Српска редитељка Мила Турајлић позвана у чланство Америчке академије филмске уметности и науке

Америчка академија филмске уметости и науке (The Academy of Motion Picture Arts and Science), како је јуче објављено, у своје је чланство позвала 819 уметника и филмских радника који су се истакли својим доприносом биоскопским филмовима и филмској уметности, а међу њима је и српска редитељка Мила Турајлић.

Мила Турајлић је продуценткиња и редитељка документарних филмова чија су остварења учествовала на фестивалима Трајбека, Венеција, HotDocs... и имала биоскопску дистрибуцију у Француској, Великој Британији, Немачкој и широм бивше Југославије.

Њен најновији филм, Друга страна свега, прва је копродукција канала ХБО са Србијом. Овај филм је премијерно приказан на Међународном филмском фестивалу у Торонту 2017. године, а потом је на престижном фестивалу IDFA освојио главну награду за најбољи дугометражни документарни филм. Друга страна свега је освојила 26 награда и номинована је ио за награду LUX Европскг парламента.

Дебитантски документарни филм Миле Турајлић, Cinema Komunisto, приказан је на више од 100 фестивала и овенчан је са 16 награда, укључујући и награду Голд Хуго и Међународну награду FOCAL за креативну употребу архивске грађе 2011. године. Њен најновији рад је серија видео инсталација заснованих на архивској грађи коју је одабрао музеј МоМА у Њујорку за њихову свеобухватну итложбу југословенске модернистичке архитектуре.

Мила Турајлић је стекла продуцентско искуство радећи на целовечерњим филмовима Браћа Блум Рајана Џонсона и Апокалипто Мела Гибсона. Била је продуценткиња фестивала Седам величанствених у Београду од покретања овог фестивала 2005. године, а један је од оснивача и први председник Удружења Српских документариста ДОКСрбија. Своје филмове она продуцира кроз кућу Dribbling Pictures, продуцентску компанију оју је основала са Борисом Митићем 2006. године. Тренутно је у постпродукцији свог новог документарног филма о сниматељу прердседника Тита који је снимао и рађање Покрета несврстаних.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи