Корона није прекинула активности Срба у Румунији

Савез Срба у Румунији није прекидао своје активности како у условима ванредног стања, тако ни данас, у условима стања приправности, због пандемије корона вируса.

"Успели смо да се организујемо и прилагодимо новонасталим условима пословања поштујући законске одредбе и савете Владе Румуније у смислу заштите и превенције од заразе корона вирусом, првенствено оних који раде у Савезу а, наравно, и корисника наших активности", изјавио је председник Савеза Срба Румуније Огњан Крстић.

Радује нас чињеница да у протеклом периоду нисмо имали ни један случај заразе ни у Савезу, али ни у нашој српској заједници у целини, рекао је Крстић похваливши при том веома добру координацију и одличну сарадњу са епархијом Српске православне цркве у Темишвару као и са Генералним конзулатом Републике Србије у Темишвару.

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а Крстић је истакао да је „посебна пажња била посвећена српској деци и омладини којима се кроз адекватне програме и садржаје омогућило да прате многе активности из богатог културног календара Савеза".

"На жалост, нисмо могли да спроведемо баш све активности планиране календаром за текућу годину и на начин како је то било предвиђено", рекао је Крстић уз напомену да је део тих активности, због познатих мера забране окупљања и одржавања скупова, премештен у виртуелни простор, путем друштвених мрежа.

 

"Наравно, нисмо прекидали оне активности које су у датим околностима једино биле могуће, попут издавачке делатности, где смо објавили четири наслова, или редовног издавања недељника „Наша реч" и књижевног часописа „Књижевни живот"", рекао је Крстић додајући да је једино проблем био у нередовној дистрибуцији тих издања.

Што се тиче образовања и функционисања српских школа у протеклом периоду Крстић наводи да се све одвијало у складу са препорукама Министарства просвете Румуније да се настава одржава „on-line" , односно путем интернет комуникационих платформи.

"Све наше школе и ученици су имали могућност и логистичку подршку да приступе таквом начину наставе, а за ученике завршних разреда основног, односно средњег образовања, од 02. јуна обезбеђена је припрема за испите мале и велике матуре.

Савез Срба је такође, везано за припрему матурских испита за наше ђаке, у договору са управом наше једине школе на српском, Гимназије „Доситеј Обрадовић", за све ученике из удаљених места обезбедио превоз и смештај у Темишвару како би, са осталим ученицима несметано похађали наставни процес усавршавања и припрема.

Што се тиче недавно започетог уписа нових ђака, у обдаништима и у основним школама, он се врши по устаљеној процедури, на online обрасцима и ту нема никаквих проблема", рекао је Крстић.

Говорећи о приоритетима Савеза у наредном периоду, Крстић је издвојио улагања у инфраструктуру у регионалним центрима и средиштима месних српских организација, прецизирајући да су настављени радови започети прошле године у Семартону, Семиклушу, Белобрешки и, наравно, и у Темишвару, рекао је Крстић.

"Ове године би требало да почнемо и нове радове у Старој Молдави и Араду, где имамо некретиние у поседу Савеза и у којима бисмо хтели да обновимо поставку и Музејски кутак „Саве Текелије".

На жалост, за сада, због још увек присутних ограничења због корона вируса, нисмо у могућности да организујемо део акција предвиђених за лета, а то су оне које подрзумевају масовно окупљање као што су „Духовни кампови" за децу и Летњи камп „Свети Сава" у Базијашу", истакао је Крстић уз наду да ће у међувремену Влада Румуније да ублажи мере чиме би се омогућила реализација и ових манифестација.

Срби у Румунији изузетно воле и поштују своју Србију што су и безброј пута то и доказали када је нашој матици било најтеже, закључио је Крстић и изразио очекивање да ће и матица Србија то узвратити пружањем моралне подршке и коректним политичким ставом подржати наше јединство и саборност под окриљем наше кровне организације, Савеза Срба у Румунији.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара