Мангар: Писали смо заједничку историју у тешким временима, али отварамо нову страницу

Србија је недавно добила почасног конзула у Ници. Филип Мангар је директор француске најзначајније агенције за лиценцирање и оцену квалитета у транспорту ове државе.

Пет дана у седмици проводи у Паризу и редовно сарађује са француском Владом. Тако се Србија у његовом животу појавила, практично, случајно, док је претходног француског премијера Емануела Валса спремао за посету Београду.

 Случај чуда ствара, зар не? Ваша прича са Србијом је била исто тако једно мало чудо.

"Баш тако. Значајно је да можемо отворити овај регион, најпре, ближи смо. Азурна обала је величине Србије. Можемо сарађивати на пуно поља, туризам, индустрија, посебно ИТ домен, који Београд одлично развија. Предност Србије је што је остала довољно индустријализована, а људи довољно едуковани. Пример је Пирот, где се налази једна од најбољих Мишелинових фабрика на свету", каже Мангар.

 Тренутна размена заиста није задовољавајућа?

"Данас имамо размену у вредности од милијарду евра годишње, што је јако мало. Ангажујем се да то побољшам. Октобра прошле године сам организовао једну тест мисију са четири фирме, од којих су се три вратиле са уговорима."

 Срби су овде прилично бројни?

"Тада сагледавам њихову структуру. Имате две добре асоцијације. Јако је важна и ваша црква у Ници. Људи су све организованији. Овде се такође срећемо и осмишљавамо акције. Дакле, видите једну живу заједницу која жели да ствара и није затворена у себе. Са Србима виђате француске православце и оне, који попут мене, то нису, али желе да сарађују. Дакле, имамо чему да се надамо."

 Да ли је за Вас француско-српско пријатељство стара и помало прашњава страница из уџбеника историје или можда добра основа за будућност?

"И једно и друго. Не можемо заборавити прошлост, јер она чини то што јесмо, поготово што су најлепше странице исписане када је било најтеже, али нова страница се отвара. Сарадња Србије и Француске је заиста све већа. Све те посете на највишем нивоу сведоче да је намера снажна, па ће се и реализовати. Амбасадорка и конзулка Србије су такође јако ефикасне и ја знам да ћемо успети", каже Филип Мангар.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи