Савез Срба Словеније осуђује одлуку о одржавању концерта Марка Перковића Томпсона

Савез Срба Словеније саопштава да je са великим огорчењем прихватиo одлуку Министарства унутрашњих послова Републике Словеније у којој се допушта организација концерта спорног хрватског певача Марка Перковића Томпсона.

"Посебно непријатно нас је изненадила чињеница да је надлежно министарство такву одлуку донело упркос јасним и недвосмисленим упозорењима словеначке полиције да поменути концерт представља догађај високог безбедносног ризика и противно одлукама Управне јединице у Марибору, која је став о забрани концерта усвојила на основу јасних упутстава Управног суда Републике Словеније", кажу у Савезу Срба Словеније.

Савез истиче да је неоспорна чињеница да поменути извођач у својим песмама и јавним наступима промовише тоталитаристичку усташку идеологију и велича злочине, које су припадници усташког покрета вршили над Србима, Јеврејима и Ромима у току Другог светског рата на подручју тзв. Независне Државе Хрватске и подсећају да су управо на основу ових околности концерти Марка Перковића Томпсона забрањени у већини земаља чланица ЕУ, које почивају на поштовању демократских вредности, владавине права и основних људских слобода.

"Посебно желимо да укажемо и на чињеницу да концерте поменутог извођача редовно прате инциденти и испади, који имају за сврху ширење националне, верске и расне нетрпељивости против припадника српске, ромске и јеврејске заједнице. То је у очигледној супротности са чланом 63 Устава Републике Словеније, који забрањује сваки вид распиривања верске, националне и расне мржње и неједнакости.

Као припадници српске националне заједнице у Словенији осећамо посебну непријатност, страх и нелагодност јер сматрамо да нас овакви догађаји присталица усташке идеологије највише угрожавају. Против смо сваког облика нарушавања Устава и увек ћемо осудити његово непоштовање без обзира са које стране оно долазило.

Позиви, уперени на представнике нашег, па и било ког другог народа, су неприхватљиви, дубоко антиуставни и антицивилизацијски, и супротни законима и Уставу Словеније. Зато као кровна организација српске националне заједнице у Словенији апелујемо на Министарство унутрашњих послова да још једном озбиљно преиспита и повуче своју спорну одлуку.

У нашем заједничком интересу је да наша домовина Словенија и даље остане држава која разуме, поштује и штити људска права и вредности, на којима је и сама заснована", пише у саопштењу Савеза Срба у Словенији.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи