Мијалковић: Подржавам иницијативу парламента Аустрије за забрану комеморације у Блајбургу

Аустријски парламент изгласао је необaвезујућу резолуцију којом од владе тражи да се убудуће забрани комеморација у Блajбургу. Резолуцију су изгласале све аустријске парламентарне странке, укључујући социјалдемократски СПO, конзервативни OВП премијера Себастиана Курца и либерални НЕОС, а против је била само десничарско-популистичка Слободарска странка (ФПO).

Ово је за грађане Аустрије српског порекла и Србе у Аустрији посебно важна вест. Једна од првих реакција на ту вест стигла је из бечке Просвјете, која се годинама залагала да се таква манифестација, са елементима неонацизма и глорификацијом усташтва, забрани.

"Поздрављам и максимално подржавам иницијативу да се прохрватска неофашистичка манифестација у Блајбургу, на територији Аустрије, најзад забрани. Верујем да огромна већина грађана Аустрије то подржава, а нарочито грађани српског порекла и Срби који живе у Аустрији. Познато је да су припадници српског народа били жртве геноцида у НДХ, па је у најмању руку било крајње време да се, барем у Аустрији која има посебну историјску одговорност, глорификовање усташких и нацистичких злочинаца дефинитивно прекине. Требало је то и раније. Више година уназад је и Просвјета, а и неке друге организације у Аустрији, па и  Амбасада Србије у Аустрији, протествовала и упозоравала на ту срамоту и примитивни десничарски пир коме ту није било ни време ни место.

Позитивно изненађење је да је управо Зелена странка иницирала тај предлог, с обзиром на то да је ранијих година њихов декларативни левичарски и антифашистички програм био врло конфузан и селективан (сетимо се Урсуле Луначек и њеног подржавања ратног злочинца Рамуша Харадинаја, као и скандалозног негирања ужасних злочина косовских екстремиста над Србима). Добро је и то да су скоро све странке подржале ову иницијативу, али је јако лоше то што Слободарска странка није препознала важност овог чина и није то подржала, посебно јер је ранијих година, пред сваке изборе покушавала да се приближи аустријским грађанима српског порекла", каже проф. Срђан Мијалковић, председник Просвјете Аустрија.

Проф. Мијалковић истиче да ја очито да су се многе ствари у аустријској политици промениле, али ово је нешто што би требало да буде изнад политике - ствар поштовања према жртвама нацизма и поштовање елементарних људских вредности, нада да ће здрав разум и убудуће преовладавати у Аустрији.

"Надам се да ће и у Тиролу, у Инзбруку победити здрав разум где једна јако добра иницијатива - табла сећања на Дијану Будисављевић и њено дело - прети да не буде довљно јасна јер су иницијатори заборавили да помену историјске чињенице: да су спашена деца, њих више од десет хиљада, била српска деца и да је Дијана спашавала српску децу, јер су она била готово једине и највеће жртве геноцидног усташког режима у Независној хрватској држави. Време је да све дође на своје место", закључује проф. Срђан Мијалковић.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво