Срби у Мађарској активни уз све мере опреза

Самоуправа Срба у Мађарској није прекидала своје активности ни током пандемије корона вируса али их је прилагодила новонасталим ванредним околностима и мерама мађарских власти.

Од проглашења ванредног стања у Мађарској су, слично као и у другим европским земљама, на снагу ступили нови прописи и нова правила понашања, међу којима су забране окупљања грађана, забране одржавања јавних скупова, културних и спортских манифестација и друго, а уведен је и систем рада од куће.

Према речима представника српске мањине у мађарском парламенту Љубомира Алексова све српске организације и институције нису прекидале рад осим оних на пољу културе, али и они смишљају нове видове деловања, организују програме путем друштвених мрежа, концерте на паркинзима и слично.

 

Самоуправа Срба у Мађарској (ССМ) која, као кровна организација, готово свих српских друштава, удружења, организација и институција, континуирано ради али у отежаним условима, нагласио је Алексов напоменувши да „Српске недељне новине" излазе редовно, Српски радио емитује програм непромењено, а једино екипа „Српског екрана", која делује у оквиру мађарског јавног сервиса, не излази на терен већ емитују репризни програм.

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а Алексов је рекао да што се тиче школа на српском језику оне су као и све друге школе у Мађарској прешле на рад тзв. „виртуелних учионица" где сви педагози раде са својим ученицима путем интернет везе. Он је овом приликом и најавио да се од 1. јуна уводи прелазни период од две недеље када ће у школу ићи она деца која то желе а осталима је на располагању виртуелна учионица.

Говорећи о приоритетима и главним активностима ССМ Алексов је издвојио најављену модификацију Закона о заштити мањина, закона о јавном образовању и о културним институцијама, што је раније већ најавио мађарски парламент, као и припрему буџета за 2021. годину, који треба да се усвоји већ у јуну месецу, а што је за мањине од посебне важности.

Као најважнија делатност ССМ свакако је припрема и реализација разних инвестиција на некретнинама које припадају Србима у Мађарској, рекао је Алексов појаснивши да се ради о грађевинским пројектима међу којима су највећи они везани за школство - а то су проширење школе у Батањи и Ловри, затим изградња нове школе у Сегедину, као и обнова зграде Гимназије у Будимпешти.

Један од највећих проблема са којима се сада суочавамо јесте владина одлука да се, због ванредне ситуације и ограничења која су још на снази, повуку из финансирања манифестације и летњи дечји кампови, рекао је Алексов што за нас значи да се већина традиционалних дечјих кампова неће реализовати или само са редукованим садржајем.

Од матице очекујемо исто као и до сада, а то је пре свега политичка подршка, затим институционална сарадња Србије са Србима који живе ван њених граница, као и подршка на пољу културе и образовања, рекао је Алексов и изразио очекивање да ће, након пандемије и нормализације ситуације, доћи до реализације оних договора које смо постигли са државним врхом Србије, премијерком Аном Брнабић и председником Александром Вучићем.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво