"Широко срце" за децу са КиМ

Сандра Јанићијевић, Срђан Златановић и Горан Мекић организатори су овогодишњег, другог фудбалског хуманитарног турнира у Тел Авиву (Израел) под називом "Широко срце".

Горан Мекић, који нам је пренео информације о предстојећем турниру, скоро три деценије живи у Израелу. Са супругом Мејтал и четворо деце живе у кибуцу (некој врсти друштвене земљорадничке комуне) Маген, који се налази на југу Израела, у оквиру општине Есхкол. То је територија на којој живи око 15.000 становника, и која функционише у оквиру пољопривредне регије Негеву.

Према Горановој процени у Израелу живи око хиљаду припадника српског народа. Многи од њих се друже или организовано окупе на Пасуљијади или као овог пута, на фудбалском турниру, хуманитарног карактера, ради прикупљања помоћи нашем народу у Србији, претежно на КиМ.

Сандра Јанићијевић, Срђан Златановић и Горан Мекић су организатори овогодишњег, другог фудбалског хуманитарног турнира у Израелу под називом "Широко срце". Турнир ће се одржати пред Видовдан, 27. јуна, на којем ће, поред навијача Партизана, учествовати и навијачи Макабија из Тел Авива, навијачи Зенита из Санкт Петерсбурга и ЦСКА Москве.

"Имамо за сада четири сигурне екипе, а покушавамо да оформимо још две, од навијача других клубова из Србије и неких израелских екипа. Поред дружења, циљ турнира је и прикупљање што више новца за децу са Косова и Метохије, као и прошле године. Одлично сарађујемо са организацијом "Косовско поморавље" која се бави хуманитарним радом на територији Космета. Свако од нас може да донира онолико колико је у могућности. Не морају сви да учествују на турниру, али су свакако сви добродошли, а сав приход ће бити јавно објављен, као и прошли пут. Ко жели да учествује као играч нека ме контактира на број 0547916036", поручује Горан Мекић.

Тренутно се штампају и мајице са ознакама турнира, а приход од продаје такође ће ићи у хуманитарне сврхе.

Још једно окупљање, и то у славу живота и заједништва, каже Горан, очекује Израел и јеврејску заједницу у дијаспори. Од 28. до 30. маја прославиће се и празник Шавуот, један од најлепших празника у израелским пољопривредним заједницама и задругама, кибуцима и мошавима, израелским селима. У Израелу се прославља само један дан и то је национални празник, док светковина у јеврејским заједницама у дијаспори траје два дана.

"Код нас у кибуцу, који се налази у самом појасу Газе, славље се организује на великом травњаку испред централног ресторана. Припреме почињу много раније од стране комисије у кибуцима или мошавима које су надлежне за осмишљавање и организовање празника.

Свака свечаност захтева и ангажовање великог броја волонтера из кибуца који помажу како би допринели културном животу заједнице. Готово да нема особе која нема неко задужење и не учествује у дешавањима пре и током светковине, а то је најлепши део празника у кибуцима", каже Горан Мекић.

 

 

 

 

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара