Школа, јача од изолације

И у ова тешка времена, наставници се труде да деци на што занимљивији начин презентују градиво. Тако је и у Српској допунској школи „Свети Сава“ у Италији чија се настава изводи у организацији Министарсва просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Наставница Јелена Јовановић је оформила Фејсбук учионицу на којој једном седмично поставља лекције које осмишљава за своје ђаке. Поред обавезног садржаја, ученици су у прилици и да се забаве гледајући филмове, позоришне представе, читајући електронске књиге и решавајући квизове који су у складу са градивом, а опет одлична разбибрига у периоду изолације. И на овај начин, уче се да цене и негују свој језик.

Кроз Фејсбук учионицу упознали су се са савременим српским писцима Игором Коларовим, Грозданом Олујић. Неки од ђака, заинтересовани одломцима које је наставница припремила, прочитали су и цео роман „Аги и Ема" и тако путовали својим матерњим језиком у чаробни свет пријатељства усамљеног дечака и необичне старице. Сви су били у прилици да одгледају филм који је, као и књига, био доступан на Фејсбук учионици. Учећи о бајкама, градиво су утврђивали и кроз игрице у електронској форми које је наставница прилагодила градиву.

За Ускрс су се припремали цртајући ускршња јаја што је била и тема конкурса у организацији Пријатеља деце Вождовца. Стигло је преко 70 дела малих уметника, за шта су, заједно са осталим ђацима из српских допунских школа из Италије и Француске, освојили награду за најлепшу колекцију.

Ученици су за Ускрс од учитељице добили на поклон видео-честитку направљену од њихових цртежа ускршњих јаја. 

Кроз необичну видео - причу наставнице Јелене, сазнавали су о великом српском јунаку Милошу Обилићу, а најмлађи учили песму Јована Јовановић Змаја.

Група је формирана крајем фебруара када је обустављена настава због експанзије коронавируса у Италији. Тренутно броји 90 чланова који прате градиво, а они ученици који немају приступ Фејсбуку, наставне материјале добијају имејловима. Ученици наставнице Јелене су веома активни и на другим конкурсима за ђаке организованим у матици Србији.

На конкурсу „Нема фрке уз унуке" Дечјег културног центра у Београду учествовало је четрдесеторо ученика. Награђено је њих двадесеторо. Овај конкурс је донео радост, како ђацима, тако и њиховим бакама и декама од којих су далеко. Физичка раздвојеност и спреченост доласка због настале ситуације, донекле је надокнађена емотивним порукама и цртежима из Италије.

Учешће за конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије „Моја породица - Моја слобода" узело је четрдесеторо ђака који са нестрпљењем чекају резултате.

Сви радови ученика промовишу се на Фејсбук учионици учитељице Јелене што подстиче ђаке на учешће и представља један вид афирмације. Путем телефона, мејлова и порука на друштвеним мрежема, ученици шаљу решења домаћих задатака и добијају подршку од своје наставнице.

Ученици наставнице Јелене у Вићенци, Арзињану, Басану дел Грапи и Валдању нису дозволили да их изолација и немогућност кретања одвоје од српске допунске школе. У великом броју одазвали су се новој форми похађања и показали да су веома заинтересовани за савремене наставне видове. За њих изгубљено време не постоји, јер су, њиховим жаргоном речено, прихватили изазов који им је упутила учитељица и на прави начин одговорили на њега. Да им Ковид-19 не може ништа, доказали су и бројним учешћима на расписаним конкурсима на актуелну тему због чега заслужују похвале највишег нивоа.

Целокупно њихово деловање испраћено је и од стране координаторке Блаженке Тривунчић, наставнице српског језика у Паризу која их, преко њихове наставнице Јелене и Фејсбук групе Српски Париз, бодри, мотивише и такође пружа велику подршку. Заједничка учешћа на конкурсима српске деце из Италије и Француске, доказ су да, иако у стварности затворене, за децу границе не постоје.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара