Саша Стајић новоизабрани председник парламента у Шлирену

"Постао сам прави Шлиреман, како се у жаргону назива први човек града. Наравно да сам поносан и срећан, али такође знам да све то изискује одговорност и још већи рад. Кад то кажем мислим на залагање у парламенту, странци и уопште", каже Саша Стајић, новоизабрани председник локалног парламента у граду Шлирену, у кантону Цирих.

Либерална демократска странка или како се то у Швајцарској каже Freisinnig Demokratische Partei (FDP) је једна од четири владајуће странке у влади Швајцарске која је од самог оснивања, тачније од 1848. године, присутна на политичкој сцени. Циљеви ове странке су бољи међусобни односи, либералне одлуке грађанства, боља радна места и сигурно социјално осигурање. Мото странке је Оригинал који траје од 1848. године.

Осам година, свој ангажман је ФДП странци посветио наш сународник Саша Стајић, који је 11. маја ове године, изабран за председника локалног парламента у граду Шлирену, у кантону Цирих, где живи од доласка из Србије у Швајцарску. Победио је на изборима, са 27 од 31 гласа, од постојећих 34 посланика.

Саша Стајић је рођен 1973. године у Гњилану, у Србији. Заједно са супругом и децом у Швајцарску је допутовао 1995. године. Почеци у страној држави за Стајића нису били лаки, али он је радио и учио да би достигао свој сан. Каже да га је политика одувек занимала.

Међутим, тих деведесетих година када је стигао у Швајцарску, није било лако нашим сународницима да пронађу посао, самим тим и интеграција никоме није лако пала. Било је потребно побринути се за егзистенцију што је укључивало и рад на тешким пословима. Стајић није губио наду, а упорност и занимање за људска права у овој држави су га управо довели до ФДП-а.

Узданица су му супруга и деца. Од самог доласка знали су да је њихова будућност у Швајцарској, а да би се у једној земљи живело, било је потребно упознати је, што је подразумевало учење језика, познавање закона и историје. Хтео је да зна како функционише систем у држави, занимало га је како он може да учествује у томе, да да свој допринос да би се слика о нашим људима променила.

Године 2004, породица Стајић добија швајцарско држављанство и почиње још активније да се интересује за политику. Његов интерес и залагање га је одвело у странку ФДП која му је, због самих начела и суштинског карактера, највише одговарала. Године 2007. уз помоћ партије приступа Комисији за грађанска права.

"Наравно да је било тешко приступити том систему а носити презиме које завршава на "ић". Нису предрасуде да то „ић" представља проблем нашим људима у овој земљи. У првом кругу избора то је био велики шок за моје колеге у парламенту, али уз помоћ и подршку наше председнице партије Барбаре Ангелсбергер, која је следећи стратегију партије рекла да ако не дамо шансу странцима да се интегришу како да очекујемо интегритет истих. Заједничким снагама представљен сам другим партијама и то је донело успех. Наравно да ме је чекало још више рада и труда, 2017. године приступио сам Комисији, следеће године на изборима поново сам добио довољан број гласова и изабран за другог потпредседника парламента, 2018. године сам поново изабран, овог пута за првог топ председника парламента и ево, ове године сам постао председник самог парламента", рекао је Стајић.

На питање да ли је те 1995. године могао да замисли да ће стићи до овог места, одговара да није могао ни да наслути, али да се одувек трудио да марљиво ради.

"Постао сам прави Шлиреман, како се у жаргону назива први човек града. Наравно да сам поносан и срећан, али такође знам да све то изискује одговорност и још већи рад. Кад то кажем мислим на залагање у парламенту, странци и уопште", казао је Саша.

Стајић такође каже да постоје млади људи из наше земље који се интересују за политику у Швајцарској, који су интегрисани, али је, на жалост, мало оних који се активно баве плотичким питањима државе.

"Мислим да бисмо требали више да се интересујемо за ствари које се овде одвијају јер живимо у овој земљи, а пошто је овде директна демократија морамо учествовати у томе. Било би ми драго да се ти млади људи јаве, да се више интересују, а ја сам ту за сваки савет. Најмање је дати свој глас, нека се почне од тога да не бисмо касније кривили или критиковали неког другог, треба учествовати на гласањима. Ангажовање наших људи је јако битно у политици ове земље. И понављам, ни један пут није лак, али се може постићи све ако се жели. Живимо у држави где је много тога могуће ако се потрудимо", истакао је Стајић.

Стајић се такође дружи и са нашом дијаспором у Швајцарској, био је активан и у неким удружењима. Није тајна да је управо Саша Стајић заједно са Ненадом Милићем основао позориште Хоризонт које је прославило деценију трајања. Стајић сматра да је културна сцена наше дијаспоре јако важна у Швајцарској и да је још више треба подржати јер уметност и јесте најбољи амбасадор једног народа.

Поред ангажовања у странци и посла председника парламента Стајић је и члан Управног одбора Привредне коморе града Шлирена тако да му обавезе баш не дозвољавају још нека друштвена ангажовања, али се труди да кад год може посети удружења као што је КУД Коло Баден, наше Удружење привредника... Међутим, обавеза је много, а времена мало, па слободно време на првом месту ипак посвећује породици. Кад се не бави политиком, воли да чита, игра тенис, скија ...

Разговарали смо са Стајићем и о актуелној теми пандемије и изолације, као и о попуштању мера Владе.

"После битке смо сви генерали зар не. Сада више знамо, али на почетку ником није било лако, нисмо знали како да се носимо са новонасталом ситуацијом. Влада Швајцарске је урадила оно што је мислила да је најбоље за народ, а сам народ се придржавао мера па је било лакше победити ову пошаст. Мислим да је најтеже време иза нас и да већ полако морамо да се вратимо у нормалу, отворимо границе да би привреда али и читав систем могао да функционише...Мада и даље морамо бити опрезни. Чувајући себе чувамо и друге", закључио је Саша Стајић.

При крају разговора са Сашом Стајићем застали смо испред зграде општине где нам је он причао о историји града Шлирена. Док смо разговарали, људи су га поздрављали, а ми смо закључили да чак и то наше ић, које је понекад камен спотицања, не може бити проблем некоме ко се труди да слику себе, своје земље прикаже у најлепшем светлу радом, трудом, интересовањем и залагањем. Не треба одустати од свјих снова, али се за снове треба борити на частан начин. Саша Стајић нам је показао да се то може.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво