Тужбом против Ватикана до српског опљачканог блага

Амерички адвокат Џонатан Леви тражи од Хрватске и Свете столице да врате Србима, Јеврејима и Ромима, убијеним у логорима НДХ, злато, сребро и накит који је отет од усташких жртава.

"Долазак Зорана Милановића на чело Хрватске и његов став да усташама нема места у данашњој Хрватској оснажио је надаља потомака српских жртава у Јасеновцу и другим усташким логорима смрти, да ће хрватски председник помоћи да се исправи неправда начињена Србима, Јеврејима и Ромима. Наш амерички адвокат Џонатан Леви, који је још 1998. године поднео тужбу против Ватикана за повраћај отетог злата, сребра и накита од жртава усташких логора, које се као благо чува у Ватиканској банци, сачинио је петицију Срба и Американаца, који моле Зорана Милановића да помогне и позове Свету столицу да врати опљачкано благо", каже Богдан Кљаић из Чикага, адвокат српског народа из Крајине у САД, чија је сестра Љубица Кљаић, стара 14 година, убијена у усташком логору 1944. године.

Кљаић је радио на скупљање потписа за петицију, која је послата председнику Хрватске у Загреб крајем априла. У њој се каже:

Хрватски режим је у Другом светском рату контролисала фанатична усташка странка. Усташе су настојале етнички да очисте Хрватску од Срба, Јевреја и Рома. Управљале су концентрационим логорима и убијали логораше. Имовина жртава је одузета и опљачкана, а значајан део тог богатства пратио је усташке вође у прогонство у Италији 1945. године.

Католичка црква помагала је усташама након рата, а украдена имовина позната као "Усташка благајна" превезена је у Ватиканску банку на чување. У марту 2020. Ватикан је најавио да ће отворити запечаћене архиве ратног папе Пија Дванаестог. Сматрамо да ти архиви садрже кључ усташке благајне. Тражимо да као хрватски председник помогнете жртвама, да извршите морални притисак на Ватикан, да помогнете у отварању "усташке благајне", што је досад Ватикан то одбијао.

Адвокати жртава, др Џонатан Леви, коме се придружила и Елизабет Лалић, подсетили су нас да је још 1998. године амерички Стате Департмент покренуо питање где се налази та "усташка благајна". Леви је након тога поднео тужбу за обештећење жртава и тиме то питање поставио и на Федералном суду САД. Од тада , пуне двадесет и две године, овај предмет стоји нерешен.

"Сматрам да је поред Ватикана и држава Хрватска одговорна за нестало благо жртава усташких логора, као и за обештећење жртава рата. Наиме, држава Хрватска је после Другиг светског рата исплатила стотине милиона еура пензија породицама ратних ветерана и званичника Независне државе Хрватске, али је одбијала да пружи помоћ жртвама тог режима. Ради се о невероватној неправди и заташкавању Ватикана и других држава. И Света столица, која током 2020. године отвара тајне ватиканске архиве и држава Хрватска треба да открију истину о великој пљачки логораша, али и о скривеном благу у трезору Ватинканске банке", каже адвокат Џонатан Леви.

Овај храбри адвокат је открио да се на депозиту Института за религијске послове у Ватикану налази се ратно усташко благо. Ово злато, полуге, сребро и друге вредности усташки режим је крао од Срба, Рома и Јевреја и залагао у Ватиканску банку од 1944. до 1946. Опљачкана имовина Срба, Јевреја и Рома од усташа процењена је на 80 милиона долара.

„Та пљачка је службено документована први пут 1998. године у извештају Стејт департмента под названом „Бриге око судбине ратног усташког блага". У извештају се тврди да је Ватикан умешан у прање злата из концентрационих логора и крађу после Другог светског рата. Злато и друге вредности се налазе под наџором Централне ватиканске банке, где је ова имовина жртава 1946. године заложена. Усташку благајну је формирао папа Пије XII, 1941. године, с циљем да Ватикан обавља послове администрирања капитала, који се налази у рукама католичких верника и у црквеним институцијама", открио је Џонатан Леви, који се нада да је отварање архива овог папе прилика да се открије и велика усташко-католичка пљачка српског, јеврејског и ромског народа.

Адвокати Леви и Лалић имали су више група сведока против Ватикана. У првој групи жртава усташког покоља, међу 24 Јеврејина које заступају, био је амерички Србин - професор Војо Тодоровић из Лос Анђелеса, који је изјавио:

"У Другом светском рату изгубио сам 17 рођака из очеве фамилије Тодоровић, кад су усташе спалиле 45 живих Срба у православној цркви у Војнићу и потом опљачкале њихове домове".

Према америчким документима и сведочењу под заклетвом америчког специјалног агента Вилијема Гауена, који је интервјуисао усташе умешане у трансфер вредности у Ватикан, Света столица поседује српско, јеврејско и ромско злато.

"Када смо тужили Ватиканску банку тужилац је документовао организовану крађу имовине породице имућног српског бизнисмена Јанка Батеса. Усташе су убиле њеног оца и брата. Др Милан Батес је живео у Великој Британији и био је правни заступник своје породице. Његово потраживање се односи на породични накит вредан 100.000 долара и на удео у злату усташког блага",  каже Џонатан Леви.

Град-држава Ватикан има само око 800 становника и то је "најмања нација на свету", која поседује неколико великих и важних банака. Најпознатија од њих је Централна ватиканска банка (IOR), која је позната понајвише као кредитна институција. Банку је формирао папа Пије XII, 1941. године, с циљем да Ватикан обавља послове администрирања капитала који се налази у рукама католичких верника и у црквеним институцијама. Ова банка је специфична и по томе што нема филијале са шалтерима, али има пуно клијената, којима се гарантује апсолутна дискреција.

"Клијенти Ватиканске банке могу бити само припадници светске елите, Католичке цркве, дипломате и ватикански радници. Сви они, у тренутку кад отворе рачун, могу да обављају новчане операције без икакве контроле. Сваком клијенту IOR додељује се картица с кодираним бројем, без имена и без слике, која званично служи за идентификацију. При новчаним операцијама се не испоручују никакве потврде, никакви папири који би послужили за пословне књиге. Не постоје чекови", објашњава Богдан Кљаић, српски заступник из Чикага.

"Ватинакску банку контролише комисија, коју чини пет кардинала, али без финансијске стручности, њихова је контрола више морална. Званично, папа контролише Ватиканску банку. Историјски посматрано, показало се да се Ватиканска банка у неким периодима прошлог, па и на почетку овог века понашала независно, због унутрашње корупције у Католичкој цркви. У томе су учествовали масони и мафија. Има људи који тврде да папа Бенедикт XVI у томе није учествовао. Зато сматрам да, ако нови папа озбиљно намерава да очисти Ватикан од корупције, мора да избаци мафију, ложу П2, односно слободне масоне из Ватиканске банке", каже адвокат Леви.

Ватикан су, у међувремену, у Америци тужили и Независни савет српских Рома, Република Српска Крајина у егзилу, Меморијални центар Јасеновац, Јасеновачки истражни институт и заступници приватних тужилаца, односно наследника жртава. У тим тужбама, на пример, губитци и штета су врло добро документовани од стране Независног савета српских Рома. 

"Наша тужба, која је подигнута у САД је, међутим, била обустављена. Суд је прогласио Ватикан ненадлежним и неодговорним за усташко благо, јер се "Светој столици у САД не може судити. Када је уложена жалба на ту пресуду, она је одбијена и америчка судска пресуда о ненадлежности да суди Ватикану је постала коначна у марту 2011. Ми као заступници жртава НДХ желимо да овим захтевом за истрагу у Ватикану, предмет донесемо у Свету столицу и Института за религијске послове", истиче Леви.

По сазнањима америчких новина, ватиканско злато је ,,цурило'' у Аргентину, Парагвај, Уругвај и друге земље Латинске Америке, где су се углавном скривали усташки дужносници. Агенција Асотиатед пресс је својевремено објавила вест о томе да су власти НДХ на крају рата Ватиканудали на чување велику количину злата опљачканог на Балкану, чија је вредност данас преко 2 милијарде швајцарских франака.

Тим адвоката у коме су, поред Левија, били и Том Истон, специјалиста за грађанска и људска права, и професор Кетрин Ли Бојд, са Харварда, још средином деведесетих иницирао је тужбу жртава холокауста, како би доказао прави карактер геноцида који су починили католички клер и усташе у Хрватској и Југославији.

Како нам је адвокат Џонатан Леви потврдио, нови захтев Ватикану је поднесен у почетком јесени 2011. године после консултација са адвокатима Свете столице и Института за религијске послове, што указује на вољу Римокатоличке цркве да се питање усташког блага коначно реши. Уколико Ватикан не покрене истрагу, адвокатска канцеларија Леви и жртве НДХ ће тужити Ватиканску банку Европској комисији и тражити њену одговорност за скривање усташке пљачке Срба, Јевреја и Рома.

„Наши клијенти, они који су преживели холокауст у Хрватској, укључујући организације у Србији и САД, траже повраћај своје имовине од Ватикана и од Хрватске. Надамо се да ће овог пута, после охрабрујућих вести из Свете столице и званичног Загреба, наша тужба бити опет разматрана и повољно решена", рекао је Богдан Кљаић.