Пеђа Трипковић - Србин који је превеслао Атлантски океан

Два сата одмора, два сата веслања, обале ни на видику и тако 50 дана препуштености милости океана, рекао је Пеђа Трипковић, можда једини Србин који је успео да превесла Атлантски океан.

Међународна петорка испловила је у океанском веслачком чамцу из градића Портимао у Португалу 7. марта, а само неколико дана касније у свету је проглашена пандемија корона вируса.

Пеђа је након неколико дана престао да се интересује за вести из света и временску прогнозу, а за Танјуг каже: "Шта могу да урадим на сред океана, да изађем из чамца?".

Свега сат и по времена за спавање у малој кабини од метар и двадесет сантиметара, у којој може само да се седи и тако сваки дан путовања.

"Ушли смо у стање да се бринемо само како ћемо у та наредна два сата да весламо и дамо све од себе, потом идете у кабину. Ту се пресвлачите тотално, скидате со са себе алкохолом, јер да остане на вашој кожи она одваја нокте од меса. Нешто поједете, одспавате, будите се, облачите, пакујете врећу и спремате кабину за оног другог. Напољу може да буде олуја, али и сунчан предиван дан", говори Трипковић.

Осим њега, у екипи су двојица Ираца, Шејн Рајан и Дара, Ливар Најстед са данских Фарских острва и њихов капетан Ралф Тујн из Холандије.

Њихово путовање водиће их од Португала до Француске Гвајане, на североисточној обали Јужне Америке.

Петорица одважних веслачких заљубљеника пловили су у чамцу од осам метара дужине и ширине метар и шездесет.

"Тим врло разнолик у годинама и спремности, имао је само један циљ, да превесла Атлантски океан", истакао је Трипковић.

Још 2011. године сасвим случајно је налетео на Шкоте који су веслали Дунавом, а који су хтели да продају чамац. Пеђа је тада купио чамац и у наредним годинама превеслао Егејско, Јадранско и Јонско море, наравно да се увек питао како би то било веслати океаном, што је на крају успео. Како каже, ништа теже није успео у животу.

Он додаје да је океан превеслало свега 1.100 људи, а да је то осам пута мање од броја људи који су се попели на Монт Еверест.

Страху нема места у авантурама, истиче Пеђа и каже да иако је близу шездесетих година, често се сусреће са тиме да се о његовим годинама говори као о крају авантура.

"Не слажем се са тим и мислим да ако је човек ментално и физички спреман, он може све да одложи. Недавно је човек од 74 године сам превеслао Атлантски океан. Године нису лимит, већ наше жеље и како ми себе доживљавамо. На авантурама нема година и авантуриста ван времена", истакао је Пеђа и додао да је до сада био на бројним авантурама, возио је бицикл од Флориде до Сијетла 9.000 километара, око три и по месеца. Своје велике авантуре посветио је деци са Института за онкологију и радиологију Србије, СМС на 7175.

По занимању консултант који се бави питањем стратегије, развоја и комерцијалних активности. Један је и од оснивача удружења "Номад култура" које пропагира путовање у сопственој организацији, пешице, кајаком или на бициклу.

Пропагира и мини авантуре и каже да је некада довољно возити бицикл само до Авале.

"Није авантура само довести себе у неку крајност, него изаћи из зоне комфора", закључује овај храбри Србин.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара