"Наши Срби" помажу и сународницима у Америци

Хуманитарна организација "Наши Срби" из Чикага помаже у Србији, али и Америци. Многи људи у Америци остали су без примања и посла због пандемије, па им је помоћ неопходна.

Прошле јесени хуманитарна организација Наши Срби из Чикага организовала је успешно крстарење бродом по језеру Мичиген. Скупљена су значајна средства за више пројеката широм Србије.

Председница и оснивач организације Наши Срби, Кети Фенслоу, каже да су због актуелне ситуације са коронавирусом сада решили да помажу члановима српске заједнице и у самој Америци.

Каже да је идеја настала након што су организовали помоћ за Народну кухињу у Београду током Васкрса, када су били донатори оброка за две хиљаде људи. Разговарали су са члановима управе о томе шта ће донети овај период неизвесности и у причи се дотакли тога да има људи и у самом Чикагу и околини којима је помоћ потребна. Наиме, велики број људи у Америци је остао без посла или им је умањена плата.

Контактирали су потом свештенике и пренели им идеју да размишљају о томе да помогну на овај начин.  Отац Ђуро Крошњар из цркве Свети Василије Острошки је пренео да Александар Лазић, власник једне од српских продавница у Чикагу, такође размишља о томе да помогне.

Кети Фенслоу каже да је помислила да би било сјајно када би удружили снаге у том напору, па су разговарали о томе како да ступе у контакт са фамилијама.

"Још увек ствари нису страшне, али било је породица којима је била потребна помоћ рецимо око ускрсшњих вечера у Чикагу и северној Индијани које смо и спонзорисали. Испоручили смо храну и једном броју породица после Ускрса", каже Кети Фенслоу.

Све се ради врло дискретно јер иде преко свештеника и они знају коме помоћ може бити потребна. Кети Фенслоу верује да је за примаоце помоћи далеко прихватљивије ако она стигне од цркви него ако би их контактирао неко из управе Наших Срба.

Помоћ је организована и преко парохије цркве Светог Саве у Мерилвилу у Индијани, код оца Марка Матића и цркве Светог Илије у Индијани где је помоћ проследио отац Александар Новаковић.

Кети Фенслоу се већ годинама неуморно бави хуманитарним радом. Додаје и да се сада организација Наши Срби повезала са великом америчком добротворном организацијом "Project Cure" и да захваљујући тој сарадњи очекује значајну помоћ Србији, посебно када је реч о здравственој заштити.

Наравно, сви који желе да помогну Наше Србе могу то да чине и даље преко њиховог сајта ourserbs.org.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво