Хуманост из расејања без граница

Кад је најтеже, наши људи из расејања помажу своју отаџбину и српски народ. Тако је и сада у време пандемије Ковид-19.

И после месец и по дана од проглашења ванредног стања у Србији, због пандемије корона вируса, наставља се хуманитарна акција наших угледних људи из дијаспоре, који желе да помогну свом завичају, отаџбини, оболелима и читавом српском народу.

Ако је судити по именима, међу хуманитарцима најистакнутији су спортисти, јер су јавне личности, које медији непрестано прате. До сада су се као донатори исказали Новак и Јелена Ђоковић, Ана Ивановић, Лука Јовић, Владе Дивац, Богдан Богдановић, Немања Бјелица, Никола Јокић, Марина Маљковић и Дејан Станковић, који је са својим пословним партнером Драганом Руварцем и њиховом грађевинско-инвеститорском фирмом "Стефиал", донирала респираторе и медицинску опрему за Србију.

Њима су се у хуманости придружили Владимир Штимац, кошаркаш, који је донирао пет респоратора и хиљаду тесктова на корона вирус, Александар Пешић са 50.000 евра, колико је приложио и Гордан Петрић. Александар Луковић је поклонио Србији медицинску опрему.

Играч "Монака", репрезентативац Црне Горе, голгетер Стеван Јоветић је Србији поклонио две хиљаде тестова, који су потребни Клиничком центру у Београду. Фудбалер Лазар Марковић истакао се својим гестом при помоћи својим старијим комшијама из зграде, док су голман Милан Борјан и кошаркаш Дејан Томашевић волонтирали из првих борбених редова.

Марко Марин, бивиши немачки репрезентативац пореклом из Градишке, и Никола Дамјанац, фудбалски менаџер донирали су Универзитетском клиничком центру аутомобил за превозе лекара и медицинског особља.

Свима њима срце куца за народ и отаџбину. У породици Александра и Добриле Радуловић из Бергена у Норвешкој срца куцају за невољнике у домовини. Иако већ две деценије живе у иностранству, брину о свом народу. Њих двоје редовно шаљу Земунској болници медицинску опрему, али и у друге здравствене установе у Србији.

"У овом тренутку се спрема донација за српску болницу у селу Пасјане код Гњилана, која буквално нема ништа од опреме. Много лепо се осећамо кад лекарима олакшамо рад са тешким болесницима. То је наш дуг према колегама и отаџбини. Ми, који смо далеко од своје земље, имамо појачане емоције за своју родну груду и то нас гура стално напред у жељи да допринесемо", каже Добрила Радуловић из Бергена.

Сигурно је, да поред ових јавних личности, у српској дијаспори постоји још много хуманих људи, који од срца помажу свој народ.

"Хуманост не треба да буде комерцијални посао или проаганда, јер хуманост је доброта која се рађа из дубоких и искрених осећања, а посебно из љубави према ближњима", каже академик Светлана Матић из Беча, која сваке недеље као председница Српско - аустријског друштва за сарадњу "Вилхамина Мина Караџић" шаље апел српском расејању да помогне народ у матици Србији и другим српским земљама.

Професорка Матић нам скреће пажњу на једног од највећих добротвора српске дијаспоре, господина Миломира Главчића, који је и овог пута послао помоћ у свој завичај.

"Уз поруку Свом народу, с љубављу, Миломир Главчић је из Канаде, где живи у канадском Нијагара Фолсу, послао у Краљево новац за 500 пакета са основним животним намирницама и средствима за хигијену најсиромашнијим становницима општине. Посебно је господин Главчић, са још 150 пакета, обрадовао људе из свог родног краја подно Копаоника, где су остала махом старачка домаћинства, те становнике оближње Јошаничке Бање", открива нам академик Светлана Матић, хуманиста из Беча.

Током последњих седам деценија, Миломир Главчић је свом завичају поклонио око осам милиона евра. Финансирао је, на пример, изградњу моста преко Ибра, две цркве, Дом културе и школу у Јошаничкој Бањи, болници у Краљеву купио магнетну резонанцу, скенер и ултразвук, а потом и санитетско возило. Својим новцем је подигао вртић у Берановцу. За доброчинство и хуманост, патријарх Иринеј је Главчића одликовао Орденом Светог Саве трећег реда, а тадашњи председник Србије Томислав Николић га је одликовао Сретењском златном медаљом.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи