Почела са радом Телевизија српске дијаспоре

У време када се на Старом континенту појавио опасни корона вирус, у Михену је скромно и тихо почела са радом прва Телевизија српске дијаспоре (ТСД) на свету. На њеном екрану појавиле су се вести и информације о Србима у Немачкој, о српском народу у Републици Српској и Србији, о донацији Фондације "Мир Божји" из Минхена петочланој породици из околине Добоја и интервју са господином Далибором Вишићем, оснивачем, власником и главним уредником ове нове телевизије.

Редакција у Минхену је посвећена промоцији српске нације и српске културе у Немачкој, Европи и свету.

"Отворио сам ову српску телевизију да младим Србима, потомцима гастарбајтера у Немачкој, али и самим Немцима, понудим истину о српском народу и о српском рају у нашој отаџбини. Циљ ми је да потомке наших вредних радника у читавој дијаспори вратим српским коренима, да их информишем о томе колико је наша отаџбина лепа, богата, душевна. И да побољшам информисаност и комуникацију између српске заједнице у Немачкој и колонија народа из бивше Југославије, како би наше односе подигли на виши ниво ", открио нам је оснивач телевизије Хаџи Далибор Вишић суштину постојања овог српског медија у Минхену.

Идеју о телевизији српских радника и нашег народа, који живи у Баварској, овај агилни бизнисмен је добио када је пре пар година схватио да нове генерације Срба у Немачкој губе свој национални идентитет у општој глобализацији Европе и света.

Сам Вишић је дете гастарбајтера и на својој кожи је осетио како се, како нам је рекао, српство урушава и изнутра и споља. Рођен је 1974. године у селу Пискавица поред Бања Луке, где је ишао у школу и одрастао. Осећајући опасност од рата, његови родитељи су га 1989. преселили у Немачку, на коју се никада није привикао.

"У Минехну има 30.000 Срба, а ја у овој граду живим као у чардаку ни на небу, ни на земљи. Пола свог живота у Немачкој проводим овде, а пола у Републици Српској. Нисам се навикао на туђину, јер у мени букти жеђ за отаџбином, завичајем и исконским српством", описује свој живот Хаџи Далибор Вишић, који је данас власник велике фирме "VHD" за обезбеђивање и пословни сарадник Владе Баварске и немачких пословних концерна.

Да би остварио своју идеју о првој Телевизији српске дијаспоре у Баварској, коју је носио у себи целе три године, Вишић је из Минхена је, како налажу закони, регистовао овај медиј у Немачкој као своје предузеће.

"Немачка администрација је прихватила пун назив Телевизија српске дијаспоре, без икаквих проблема, али су се зато јавили неки наши људи, који су се „побојали да нас Немци не забране", прича нам господин Вишић, иначе, председник Фондације "Мир Божји", за очување и развој српске културе.

У редакцији ТСД ради двадесетак професионалаца и страчњака за вишегодишњих искуствима у новинарству, видео техници и монтажи, организатори рада у телевизији. Главни уредник је Раде Радовановић, уредници и новинари су Хаџи Горан Кавжић, Горан Гајић, Марија Цветичанин, Селена Безбрадица, Владимир Божић. Дописници су Тамара Самарџић из Виндзора, Канада и Нина Радоњић из Чикага. Како рекоше, њих у овом одговорном послу води мото: "Мотивише нас квалитет!"

"Информације из ЕУ и света за стране раднике се употребљавају у политичке сврхе. У ЕУ наши људи су третирани као грађани другог реда. Отуда у расејању постоји велики проблем информисаности и комуникација унутар заједница страних радника са простора западног Балкана и бивше Југославије. Они, углавном, прате своје телевизијске програме из завичаја, који нису независни и истинити, јер су набијени политиком и националном пропагандом. Ми се директно обраћамо нашем народу у расејању. Бавимо се њиховим питањим и проблемима. Помажемо им у адаптацији у иностранству и чувању свој националног иденитета. У суштини ТСД се бави промоцијом српске нације и културе у свету, посебно у Европи и Немачкој", каже о својој медијској мисији освниач Хаџи Далибор Вишић.

У плану је да Телевизија српске дијаспоре из Минхена упосли још двадесетак новинара и дописиника из читавог српског расејања, како би овај телевизијски и медијски простор покрио све Србе света.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво