Српска заједница дала велики допринос у борби против пандемије

Аустрија прелази у другу фазу борбе против пандемије KОВИД 19, објавио је најмлађи европски премијер Себастијан Курц. Према оцени тамошњих власти, друга фаза биће још тежа, јер подразумева задржавање ниског броја нових инфекција и, уз велики ризик, постепен повратак нормалним условима живота.

Аустрија је једна од првих европских земаља која посеже за либерализовањем строгих мера социјалног дистанцирања, након што је процењено да је прва фаза дала добре резултате.

Ово подручје је високоризично због географске повезаности са Италијом, која је била прво жариште коронавируса у Европи.

Покрајина Форарлберг, у којој је настањено више од 15.000 Срба, налази се на тромеђи Швајцарске, Немачке и Лихтенштајна, као и у непосредној близини италијанске границе.

Скијашки центри, који су један од симбола ове покрајине, политичком одлуком, у којој је свој глас имала и српска заједница, затворени су на самом почетку ширења заразе и претворени у карантине.

Посланик у Скупштини града Волфурт, Јадранко Лешић, каже да су превасходну бригу за старије особе преузели на себе српски волонтери, који су свакодневно вршили снабдевање суграђана, широм покрајине.

Дeо њих, који имају медицинско образовање, одазвао се апелу локалних власти да се ставе у приправност у случају да здравствени радници не буду могли да издрже терет борбе против вируса. На сву срећу, није било потребе за том врстом ангажовања, али су осим помоћи у снабдевању, наши исељеници преузимали на себе дистрибуцију медицинске заштитне опреме и школског пробора за наставу на даљину.

Иако аустријске власти изражавају задовољство резултатима досадашње борбе против ширења пандемије KОВИД-19, последице ће бити још дуго саниране.

Само у покрајини Форарлберг, према ријечима Лешића, без посла је остало више од 80.000 људи. Прекинута је производња, ски сезона и пружање услуга угоститетљског сектора, што су неки од главних извора прихода, како у Форарлберу, тако и у целој Аустрији.

Размере штете коју је претрпела економија и привреда моћи ће да буду сагледане тек након завршетка друге фазе борбе против пандемије KОВИД-19, а садашња је процена да је то период од две до три године.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара