Обала у Француској затворена целом дужином Медитерана и Атлантика

Француска је једна од земаља која је највише погођена коронавирусом. Од почетка изолације, више од 10 000 људи је умрло. У овом моменту је преко 7000 на реанимацији. У болницама је 31 000 заражених, а у последњих 24 сата, умрло је 1427 људи. У кратку "извидницу" дуж обале Медитерана води нас Тања Милосављевић.

Лепи плави Медитеран - и он се повиновао закону! Сам, нечујан, понеки лабуд са чудноватим крицима једино поремети овај мир.

Без обзира на поштовање мера изолације, у региону је више од 10 000 заражених, а више од 1400 људи је нажалост изгубило ову неправедну битку.

Чини се да је и време стало на обали Медитерана.

Недалеко од Кана у којем се филмски фестивал одржава сваког маја, а на пола пута између Нице и Марсеја, одлучили смо се се за кратку „извидницу" дуж обале Медитерана у Француској.

Пут кристално чист, празан, тих, одвео нас је према Сен Тропеу. Чаробне морске увале трепере  на сунцу. Обала је тиха, једино се чују морски валови...

Слике се нису значајно промениле ни када смо наставили обалом даље ка Марсеју. Под топлим сунчевим зрацима лепог плавог Медитерана, живот се наставља тихо... сасвим тихо... Сунце обасјава море, а хоризонти су празни; нигде брода на видику који је иначе начичкан импозантним бродовима за крстарење и луксузним приватним јахтама. Тишина доминира, а чини се да је и време стало овде од како је проглашена изолација у Француској 16. марта.

Терасе ресторана су празне, клијенти су у својим кућама...Нигде трговаца који вам нуде разноразне сјајне локалне производе. И јахте су усидрене дискретније него иначе... Закон је закон!

Дуге лепе променаде крај мора прекривене су песком на којем нема ниједног трага стопала... Нетакнуте су ... Никог на видику. Никог да удише овај чисти морски ваздух! Све изгледа као нека пустиња...

Са друге стране обале, поглед се пружа на једно сеоце у брду којем, рекло би се, сунчани зраци дају иоле мало радости... И оно као да чека неко боље сутра ...

Непоновљив моменат, као да је време стало!

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара