Бил Гејтс нуди помоћ Африци

Министар здравља Јужне Африке Zweli Mkhize, у последњем извештају објавио је податке о броју зарaжених у Јужној Африци који износи 1655, 585 позитивних и 11 преминулих, као и да је 53937 грађана тестирано и 95 опорављено, јавља за РТС Виолета Мариновић из Јоханезбурга.

Од тога Јоханезбург има 693 заражених, највећи број од свих провинција, затим Западни Кејп (Western Cape) 433, Ква Зулу Натал (КwaZulu Natal) 232 случајева. У провинцији Натал 11 заражених и један преминуо. Пацијенти су повезани са случајевима у Св. Августин (St.Augustine) болници, јер су здравствени радници, запослени у тој болници, дошли у контакт са зараженима.

Већина заражених је дошла из иностранства - Енглеске, Италије, Немачке и Швајцарске. Председник Јужне Африке господин Сирил Рамапоза (Cyril Ramaphosa), који је и председник Афричке Уније, прогласио је ванредно стање 26. марта 2020. године у трајању од 21. дана. Војска и полиција контролишу кретање грађана у циљу спречавања ширења пандемије.

Школе и предшколске установе су затворене, као и  унервезитети, и то до 19. априла, са могућношћу да се тај период продужи, с тим што ће се настава одвијати преко интернета. Продавнице прехрамбене робе, апотеке, банке и болнице су отворене.

Забрањено је шетати кућне љубимце и излазити на улице, забрањена су и јавна окупљања. До сада је 17.000 људи ухапшено у целој земљи, због непоштовања прописа.

Осамдесет студената се вратило из Кине својим кућама, с тим што су били у карантину и сви тестирани су били негативни на коронавирус.

Иначе, Јужна Африка има јако добру сарадњу и пријатељске односе са Републиком Кином као и Република Србија. Председник се лично захвалио кинеском амбасадору на указаној помоћи приликом повратка грађана Јужне Африке, као и на професионалној и материјалној помоћи.

Председница Солидарне фондације Глорија Серобе се захвалила свим компанијама које су за кратко време успеле да скупе донације преко два билиона ранда, које су намењене економским мерама и изазовима које налаже тренутна и надолазећа ситуација.

Извештаји надлежних органа у Јужној Африци напомињу да борба против кoроневируса има већи изазов него у европским земљама и на другим континентима због великог броја грађана оболелих од сиде (HIV-a) кao и туберкулозе. Наступа зима, тако да се очекује најјачи талас у јуну, што може да утиче на то да се ванредно стање продужи. 

Председник Јужне Африке се обратио светским бизнисменима и лидерима за помоћ. Један од њих је и Бил Гејтс који је понудио помоћ са својом фондацијом у виду модерног испитивања и масовног тестирања и похвалио предузете и пресудне мере у борби против пандемије.

Агенције за економска испитивања наводе да ће драстичне мере имати велике последице на развој економске ситуације у Јужној Африци. Ранд је ослабио 40 % према долару и GDP варира од 2,5 % до 3,5% што је свакако утицало на економску деградацију Јужне Африке на светској економској листи. Предвиђено је да ће економски развој достићи 1,7% до средине 2021. године.

У напомени се наводи да драстичне мере у борби против короневируса нису предузете да би оштетиле прогресивни развој који је Јужна Африка направила у последње две декаде. Оно што свакако треба похвалити да су сви, без обзира на политичку, расну и националну и религиозну припадност показали солидарност и похвалили мере које је председник Рамапоса предузео у борби против пандемије коронавируса.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара