Грчка: Наредне недеље критичне

У Грчкој је у протекла 24 часа пријављено 99 новооболелих од корона вируса, плус 23 у мигрантском кампу Рицони, код Халкиде. Укупан број оболелих је 1 613, а на апарате је прикључено 92 пацијента, a просечна старост је 66 година. До сада су преминуле 59 особе, чија је просечна старост 71 година, јавља за РТС Оливера Вукосављевић из Атине.

Тестирано је 22 437 људи. Највише заражених је у Атини. Приватне болнице помоћи ће државном сектору, тако што ће обезбедити смештај оболелима; на дужност је већ ступило 1 000 новозапослених лекара и другог медицинског особља.

Стручњаци кажу да су наредне недеље критичне. Портпарол Министарства здравља Грчке, инфектолог, проф. Сотирис Циодрас наглашава да грађани морају да поштују прописане мере, односно да буду у својим домовима.

У карантину је следеће две недеље и мигрантски камп Рицони. Стручњаци упозоравају да  кампови и хотели у којима је смештено 100 000 избеглица могу да буду жаришта заразе, јер их је веома тешко контролисати. У Луку Пиреј, у одвојено пристаниште, упловио је крузер "Елефтериос Венизелос" са 380  путника, од којих је 121 позитивно на корона вирус. Двоје оболелих је пребачено у болницу, остали путници ће остати на броду у карантину. За остале путнике се предвиђа репатријација, и биће пребачени у три хотела у Атини.

После предлога грчког Парламента, из буџета ће бити издвојено пет милиона евра за опремање просторија за интензивну негу у атинској болници "Сотирија". Влада Грчке је обезбедила две и по милијарде евра за помоћ производним делатностима које се, због епидемије, суочавају с проблемима. По налогу Владе, биће обавезна исплата дела личног дохотка радницима у секторима коју су претрпели највећи губитак, с тим што се, док трају вандредне мере, обуставља подмиривање пореских обавеза.

Због пандемије, изостаће прослава и вечерње литургије најзначајнијег празника у Грчкој, Васкрса.

Надајући се да ће пандемија до тада проћи, Грчка православна црква најављује прославу Ускрса за 26. мај.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи