Двадесет три године од прве емисије српског радија „Младост" у Швајцарској

1. априла 1997. године, емитована је прва српска радио-емисија са швајцарског радија канала "К" у Арауу, Швајцарска. Група ентузијаста, у жељи да се и српска реч чује, већ свих ових минулилх година ради у интересу српске популације која живи и ради у расејању, чувајући и негујући српску реч, језик и нашу богату културну баштину.

Промовишући српску културу и традицију, али и потребу да се укључују у мултимедијалне и мултикултуралне токове, прихватили су се овог значајног и одговорног посла да са много патриотизма и љубави према свом роду, без икакве материјалне надокнаде реализују до сада велики број часова "живог" програма.

Гости емисија су из свих друштвених сфера српске заједнице у Швајцарској, бележе безброј телефонских укључења широм света. Многобројна гостовања еминентних личности из Матице и дијаспоре су саставни део програма овог радија који је је свакако сервис за наше грађане и отворен за сва питања, критике и предлоге.

Посебну пажњу посвећују наствницима и ученицима Допунске настве на српском језику, и на тај начин промовишу значај и неговање учења српског језика.

Концепција емисија је намењена слушаоцима српске заједнице у Швајцарској, али и шире, нашим људима у целом свету, са превасходним задатком да пружи све информације важне за дешавања у Швајцарској, али и отаџбини Србији.

Бројност слушалаца говори о успеху њиховог радија, уједино и потврда да је концепција коју заступају управо онаква, која им даје за право да са њом наставе. Програм чине и вести из културе како из Матице, тако и српске дијаспоре широм света.

Захваљујући модерној технологији данашњице, путем интернета је домет слушаности сваким даном све већи, тако да се слушаоци јављају из целе Европе, али и далеких дестницајиа попут Америке и Канаде. Радио "Младост" је заступљен и на друштвеним мрежама, и има своју страницу на фејсбуку.

"Ово је јубилеј за респект, а све ове године протекле су као трен, као да је јуче било од прве емисије коју смо пустили у швајцарски етар", присећа се уредница радија „Младост"Анђелка Красојевић и додаје:

"Ово је прилика да се захвалим свима који су дали било какав допринос нашим емисијама у протеклим годинама, многобројним учесницима и гостима, попут предстваника клубова, КУД-ова, дипломата, песника, глумаца, певача, спортиста и многих других. Свакако, ту је помоћ и наших дипломатских предствништава у Берну и Цириху, а посебно желим да истакнем несебичну подршку и залагање амбасадорке у Берну др Снежане Јанковић.

Такође, подршку имамо и од Управе за дијаспору и Србе у региону који су увек имали слуха за финансијску помоћ, као и бројни појединци, клубови и КУД-ви који су нам материјано помогли".

Анђелка Красојевић се захваљује и својим члановима редакције Марици Станишић, Милану Крекуловићу, Зорану Михајловићу и Данијели Глишић, који вредно сваког четвртка долазе на Канал К и уживо емитују програм овог радија. Велику помоћ, такође и материјалну, добијају од Зорана Јовановића, познатог активисте и дугогодишњег синдикалца, ангажованог у борби за радничка права у Швајцарској.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво