Образовне емисије Српске телевизије у Црној Гори

У време трајања пандемије коронавируса Српска радио телевизија у Црној Гори емитоваће сваког радног дана образовне емисије "Српски на српском" од 15 сати (реприза сутрадан у 9 сати) и "Српско наслеђе" од 18 сати (реприза сутрадан у 12 сати), са намером да свим заинтересованим ученицима покуша да надокнади, оно што им, злоупотребљавајући образовни систем, ускраћује Министарство просвјете, а то су наставни садржаји из српског језика, српске књижевности, културе и историје, пише у саопштењу Српске телевизије.

Српска радио телевизија у Црној Гори обратила се јавности саопштењем:

"Пројекат потискивања српског језичког, културног и историјског идентитета, тј. преидентификације (по имену државе) цјелокупног српског насљеђа у данашњој Црној Гори, најнепосредније се и најефикасније спроводи преко образовног система, тј. школских програма и идеолошки конципираних уџбеника, посебно оних за језик, књижевност и националну историју.

Бескрајан низ произвољних, ненаучних, нетачних и тенденциозних информација, које сретамо у тим уџбеницима, као и начин њиховог пласирања, имају за циљ једнострано, идеолошко обликовање свијести младих генерација и њиховог емотивног, сазнајног и уопште интелектуалног усмјеравања према вриједностима које се не темеље на историјском, културном и духовном насљеђу створеном на српском језику и у српско-православном цивилизацијском контексту, што јасно указује не само на прозелитистичке него и културоцидне тежње њихових аутора да се, можда и у некој догледној будућности, српско наслеђе у потпуности потисне из Црне Горе.

Ти уџбеници не само што су идеолошки конципирани, са наглашеним локал-шовинистичким садржајима него су и изразито културоцидног карактера. На примјер, ни у једној овдашњој читанци, како за основне тако и за средњу школу, све до четвртог разреда гимназије, нема ниједног књижевника рођеног на простору данашње Црне Горе који је идентификован као српски књижевник. Разумије се, ако нема српских писаца у Црној Гори, нити их је када било, онда у њој нема ни српског језика, ни српског народа, нити их је када било!

Избачено је преко четрдесет српских писаца, међу којима и Свети Сава, утемељивач српске књижевности, писмености и духовности, чиме се јасно поручује да у Црној Гори нема мјеста ни свему ономе што у свијести већине њених грађана, представља Св. Сава, па ни Српској православној цркви!

Као одговор на те злоћудне намјере, Српска радио телевизија се потрудила да у својим образовним емисијама "СРПСКИ НА СРПКОМ" и "СРПСКО НАСЛЕЂЕ", заинтересованим ученицима покуша надокнадити, према својим могућностима, оно што им, злоупотребљавајући образовни систем, ускраћује Министарство просвјете, а то су наставни садржаји из српског језика, српске књижевности, културе и историје, за које се најдубље везују колективна осјећања баштиника српског националног, културног и историјског идентитета.

Образовне емисије биће емитоване сваког радног дана, почев од 31. марта 2020. године: 

- СРПСКИ НА СРПСКОМ од 15:00 часова, са репризним термином сјутрадан у 9:00 часова; и
- СРПСКО НАСЛЕЂЕ у 18:00 часова, са репризним термином сјутрадан у 12:00 часова.

У Подгорици, 30. марта 2020. године"

 

 

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи